Warszawa - kupno gruchota za grosze: 2-3k PLN

08 Sty 2014, 21:16

Witam wszystkich serdecznie na forum.

Ostatnie dwa dni poświęciłem na zgłębianie tematu kupna auta za psie pieniądze. Zauważyłem, że w Warszawie jest bardzo dużo ogłoszeń, jednak chyba większość to handlarze (pomimo, że podają się w ogłoszeniach za prywaciarzy).

Ale do rzeczy...

Kompletnie nie znam się na samochodach a chciałbym kupić takowy na 5 miesięcy, Po tym okresie sprzedać bez problemów nawet ze sporą stratą lub zezłomować i wyrejestrować (po cholerę mam płacić za OC skoro nie będzie mnie pół roku w kraju). Ewentualnie, jeżeli wielkim cudem trafił bym jakiś egzemplarz w dobrym stanie ubezpieczyć i postawić w garażu.
Auto jest na krótko więc ma być tanie. Im tańsze tym lepiej. Ma być do kupienia w Warszawie. Będę nim jeździł po mieście, ale chce się również dostać do Szczecina ze dwa razy.

Bardzo mi się podoba mp. Ford Puma:
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]

czy np. Opel Tigra:
[link do Tablica wygasł]

...ale podejrzewam, że za 3000-PLN nie kupie takiego którym da się jeździć bez inwestycji 5 miesięcy.

Skłaniam się ku mniejszym autrom, w zupełności mi wystarczają 2/3 drzwi. Malutki silnik też mi nie przeszkadza.
Proszę o opinie na temat znalezionych przeze mnie ogłoszeń:

Opel Corsa:
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]

Fiat Bravo:
[link do Tablica wygasł]

Fiat Seicento:
[link do Tablica wygasł] ----- cos mi się nie chce wierzyc w te 80k....
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]

Tico - choć to ostateczność.... wiem, że w żadnym aucie nie jestem bezpieczny, ale tutaj...hmmmm jak w kartonie.... ale nie mówie nie ;)
[link do Tablica wygasł]

Rover 214:
[link do Tablica wygasł]

Fiat Uno:
[link do Tablica wygasł]

Punto:
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]

Generalnie chciałbym kupić auto w przeciągu paru dni i jestem poświęcić na to dużo czasu ;)

Może ktoś z forumowiczów chciałby pomóc w oględzinach - oczywiście nie za darmo.

Z góry dziękuję za pomoc i jestem otwarty na propozycje ;)

ps. rozważałem również wynajem auta, ale z tego co znalazłem trzeba liczyć min. 1500-PLN za miesiąc.

Poozdrawiam.
Jacor
Nowicjusz

Auto: Nie mam

08 Sty 2014, 21:27

Puma za 1900zł :shock: coś dla handlarza krikusa :mrgreen:
Bravo 1.4 odpuść,budżet też nie ten.
Seicento ok ale nie 900..
Rover też nie ten budżet.

Ogólnie to dobrze nazwałeś temat - gruochta i te z linków takie będą :ok: oprócz Tica,Una i ewentualnie Punto,Seicento.

Może coś z tych aut?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - opłaty prawie na 5miesięcy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Sty 2014, 22:55

Za takie pieniądze najlepiej szukaj jakieś tico. Pojeździsz kilka miesięcy a później bez problemu sprzedasz bo takie samochody sprzedają się od ręki i już nie tracą na wartości bo bardziej stanieć nie mogą.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

09 Sty 2014, 00:09

A nie lepiej śmigać metrem??? Wyjdzie 15 razy taniej i nie trzeba szukać złomu... Naprawdę to metro nie jest aż takie złe, poranne korki nie są dużo lepsze, zwłaszcza jeśli chcesz je przemierzać "złomem", w limuzynie na pewno są mniej denerwujące. Do tego Szczecina 2 RAZY również można sobie poradzić...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

09 Sty 2014, 10:30

Po pierwsze, metro nie jeździ wszędzie.

Po drugie, nie trzeba jeździć w godzinach korków (ja na szczęście mam taką możliwość)

Po trzecie - tak postanowiłem i koniec ;))))

Ta Micra wydaje się ciekawa - dzięki.

ps. a ten Golf?
[link do Tablica wygasł]
Jacor
Nowicjusz

09 Sty 2014, 10:49

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a o MAtizie myślałeś? :)
KaliGM
Początkujący

Miejscowość: Małopolska
Prawo jazdy: 15 06 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Octavia I 98r / Szukam
Silnik: 1.9 tdi /
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Inteligentne oświetlenie MATRIX LED ŠKODY bez tajemnic
    Co dokładnie kryje się pod nazwą oświetlenie Matrix LED, które zastosowano w najnowszym odświeżonym modelu ŠKODY SUPERB? Jakie są zalety tej technologii i dlaczego zapewnia jeszcze większy poziom bezpieczeństwa ...
    Będą Lexusy plug-in - to już potwierdzone
    Dziennikarze brytyjskiego magazynu motoryzacyjnego Fleetworld uzyskali oficjalne potwierdzenie, że Lexus wprowadzi na rynek samochody hybrydowe plug-in, umożliwiające ładowanie akumulatorów z sieci. Firma prowadzi ...

09 Sty 2014, 14:27

KaliGM napisał(a):http://otomoto.forumsamochodowe.pl/daewoo-matiz-wspomaga ... 61140.html
Ale zgniluch :mrgreen:
Zobacz na tego
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Sty 2014, 14:34

Dałem tylko Przykładowo :)
KaliGM
Początkujący

Miejscowość: Małopolska
Prawo jazdy: 15 06 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Octavia I 98r / Szukam
Silnik: 1.9 tdi /

09 Sty 2014, 14:44

Moim zdaniem powinieneś na kilka miesięcy rozejrzeć się za ...tu może zaskoczę wszystkich Golfem III,który jest niby buracki ale założę się że przekula jeszcze sporo kilometrów. Podobnie za tę kasę będzie z poczciwą Astrą I,którą można spokojnie kupić w tym sianie z lpg i jeszcze odsprzedać! Taki wybór wydaje mi się lepszy niż TICO czy UNO. :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

09 Sty 2014, 15:03

@kon146
Ten Golf wygląda spoko, Barol wcześniej wrzucał do niego linka.... tylko ten co sprzedaje to jakiś dziwny... po pierwsze wygląda mi na handlarza, a po drugie prosi o propozycje ceny... nie mogłem go zrozumieć ;))
Jacor
Nowicjusz

09 Sty 2014, 19:24

Wiesz jak to jest,dzwoni do Ciebie gościu i mówi panie jutro biore za 1500zł,jeśli podoba Ci sie oferta ugadujecie sie i gościu ogląda,jeśli nie dziękujesz i tyle :) ale z tym handlarzem może masz i racje,wpisałem jego numer telefonu w google i co 2-3miesiące ma jakies auto do sprzedania.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Sty 2014, 19:41

Przeglądam drugi dzień portale i z przerażeniem stwierdzam, że 99% to więksi bądź mniejsi handlarze.
No bo jak traktować gościa, który na pytanie przez telefon o sprzedaż samochodu pyta "którego auta"...

A może to - raczej używane na firme były i sprzedaje firma, więc pewnie nie oszczędzali na przeglądach...
Seicento z bajerancką lampą na dachu ;))) - wiem, że to 900-tka...
[link do Tablica wygasł]

Fiat Palio Weekend - nie mam pojęcia co to za auto...
[link do Tablica wygasł]
Jacor
Nowicjusz

09 Sty 2014, 19:49

Taa od roku nieużywane,z 10letnim gazem,worek bez dna.
Barol
Awatar użytkownika

09 Sty 2014, 19:51

Auta po firmie odpuść bo są wytłuczone. Seicento to 900 wiec odpuść a Palio za tanie...
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Sty 2014, 19:55

Samochody do 2 - 3 tysi to 90% od handlarzy, którzy obracają dużą ilością takich aut i na każdym zarabiają średnio 500 pln. Niestety większość wytłuczona do bólu. Zanim kupiłem swoją Mazdę obejrzałem 14 innych aut. 10 było od handlarzy, takie złomy, że w połowie nawet drzwi nie otworzyłem. 5 było w takim stanie, że strach jeździć na dłuższą metę, pozostałe były od prywatnych sprzedawców w dużo lepszej kondycji. Mazdę kupiłem od kolesia, który dwa bloki dalej mieszka i miał 3 auta, a Mazda miała być dla żony, która robiła prawko. Jako, że przez 2 lata nie zdała to koleś się wkurzył i mi ją sprzedał. :lol:

Ps. Co jest takiego w Seicento 900, że jest gorsze od 1.1? Pali tyle samo co 1.1, czy co?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW