Warszawa - Radom - Kraków - Zakopane

16 Gru 2009, 17:47

Witam,
mam taką zagwozdkę: czy droga z Warszawy do Zakopanego jest w większości dwupasmowa, czy jednopasmowa? Wiem że do Radomia jest dwupasmowa, ale jak potem? Może głupio brzmi to pytanie, ale problem w tym, że prawo jazdy mam dopiero od 3 lat, a tamtą trasę nie jechałem jeszcze nigdy (w góry zawsze katowicką przez Częstochowę więc tylko ją znam), a na sylwestra jedziemy ze znajomymi do Zakopca i się zastanawiam czy lepiej katowicką, potem A4 do Krakowa i potem zakopianką, czy od razu walić krótszą trasą przez Radom do Krakowa. Ponieważ jadę w 5 osób + bagaże + bagażnik dachowy wolałbym uniknąć wyprzedzania na jednopasmowej drodze by uniknąć zbędnej walki z TIRami i starszymi panami pędzącymi 70km/h w skorodowanych Polonezach...

sprawdzałem na Google Earth, ale zdjęcia satelitarne tam dostępne są już dosyć stare, może coś się zmieniło?
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

16 Gru 2009, 19:00

Szczerze powiedziawszy,to A4 odradzam - często dzieją się tam rózne protesty,blokady bramek itd.Nie wiadomo,na co trafisz.No i A4 jest dość droga,bo musisz zapłacić 32 zł(2x po 16 zł).PPoza tym nadkładasz drogi.
A jak wygląda droga(czy jest jedno czy dwu pasowa,to możesz sprawdzić na mapa.szukacz.pl - mapa jest zaktualizowana(sprawdzałem - jakiś miesiąc temu został oddany nowy węzeł w Katowicach na A4 i jest on już naniesiony,więc mapa jest zaktualizowana.Możesz sobie przełączyć nawet na obraz z satelity i przybliżyć do 0,75m.Widać dokładnie gdzie droga jest jedno,a gdzie dwu pasowa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Gru 2009, 20:04

ACSznycel napisał(a):czy droga z Warszawy do Zakopanego jest w większości dwupasmowa, czy jednopasmowa? Wiem że do Radomia jest dwupasmowa, ale jak potem?

Potem jest jedno pasmowa + szersze pobocze na większej długości tej trasy.
A z Radomia do W-wy jest całkiem ładny odcinek zresztą chyba w tym roku był oddany w całości jako dwupasmówka :)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Le Car Van
    W styczniu 1979 roku Heuliez zaproponował serię specjalną Le Car Van, która nawiązywała do wersji przeznaczonej na rynek amerykański. Była to wersja dwumiejscowa, zbudowana na bazie Renault 5 TS. Zamiast tylnych bocznych ...