Warta OC - potrzebuję szybkiej pomocy

01 Lis 2012, 13:42

Witam. Jestem młodym kierowcą, kupiłem duży samochód który ma oc w Warcie. Kupiłem go na pół z wujkiem, który od zawsze ma oc w Warcie. Wysłał mnie bym załatwił tam oc. W warcie kazali jeździć na oc poprzedniego właściciela do końca jego trwania - razem z umową kupna auta. Musiałem tylko opłacić drugą ratę polisy - 340zł za poprzedniego właściciela. Pytałem o rekalkulację - nie robią - chyba że chcę. No to ok zrobiłem interes.

Jednak, pytałem jak potem liczą składki, to niby zniżka wujka+moja zwyżka i coś wychodzi.
A dziś czytam w necie:
"W przypadku gdy właścicielami auta są dwie osoby: młody kierowca i starszy, bierzemy pod uwagę parametry dotyczące tego pierwszego jako niosącego ze sobą większe ryzyko. Oznacza to, że początkujący i młody kierowca nie będzie miał zniżek za brak szkód, a dodatkowo zaliczona zostanie 90-proc. zwyżka ze względu na młody wiek i brak doświadczenia – mówi Marcin Jaworski, rzecznik prasowy Warty. Wyjaśnia, że w ten sposób Warta unika nagminnej do niedawna sytuacji, w której starszy i doświadczony kierowca pełni tylko funkcję dostarczyciela zniżek, a ubezpieczanym samochodem w ogóle nie jeździ, bo ma swój. – W przyjętym przez nas systemie każdy płaci składki według swojego profilu ryzyka. Nie widzimy powodu, dlaczego doświadczeni kierowcy mają się składać na szkody spowodowane przez tych początkujących – dodaje Jaworski"

W takim razie co, oszukali mnie i w maju mi tak dowalą że się nie pozbieram?

A jak do maja jeżdżę na polisie poprzednika to i tak nie nabywam zniżek?

Co radzicie, zostawić jak jest czy rozwiązywać tą polisę? (mam jeszcze na to 12 dni) Pytanie co wtedy z drugą ratą (340zł) płatną do 22 listopada którą już wpłaciłem?
Czy zostawić jak jest i w maju jak mi policzą nową polisę drogą na mnie to wypowiedzieć?
Matteo
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

01 Lis 2012, 14:47

W ciągu 30 dni od kupna możesz zrezygnować z obecnego ubezpieczyciela.Sprawdź u innych ubezpieczycieli ile byś zapłacił za ubezpieczenie.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

01 Lis 2012, 15:29

To wiem, ale drugą ratę już wpłaciłem :/

Tzn. jak bez rekalkulacji to mi się teraz opłaci. Tylko jak w maju mi dowalą to będę musiał zerwać.
Matteo
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...
    Akcja znicz 2017 i systemy bezpieczeństwa na drogach
    Na przełomie października i listopada, z powodu uroczystości Wszystkich Świętych, tradycyjnie już zwiększy się ilość samochodów na naszych drogach. Niestety, pomimo systematycznej poprawy bezpieczeństwa, Polska nadal ...