Wartburg1000 z '62 - pytania o sprzedaż

17 Lip 2020, 12:19

Witam!

jestem zielona w temacie, więc każda podpowiedź się liczy! ;-)

Dziadkowie posiadają samochód Wartburg1000 - kupiony w '79 i od tego roku pozostawiony w garażu na kolejne 41 lat, aż do teraz. Dziadkowie samochód chcą sprzedać i tu pojawia się kilka pytań:
- samochód ma czarne blachy - czy trzeba je wymienić przed sprzedażą?
- samochód nigdy nie został przerejestrowany na kupującego (jest umowa kupna oraz dowód rejestracyjny na sprzedającego) - czy samochód trzeba najpierw przerejestrować?
- brak płaconego OC od momentu kupna - dzwoniłam do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego i powiedzieli, że jeśli samochód ma ponad 40 lat, to nie trzeba już uiszczać OC, ani nie będzie nałożonej za to żadnej kary
- czy samochód liczy się jako "zabytkowy", oraz jakie ograniczenia w sprzedaży to generuje? (np. sprzedaż za granicę)

Pozdrawiam!
wartburg62
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

17 Lip 2020, 13:50

wartburg62 napisał(a):samochód ma czarne blachy - czy trzeba je wymienić przed sprzedażą?
Ten szczegół nie ma znaczenia.TR pojazdu wymieni sobie przyszły właściciel...
wartburg62 napisał(a):czy samochód trzeba najpierw przerejestrować?
Nie ma takiej potrzeby.Jeżeli jest umowa k/s pomiedzy włascicielem widniejącym w DR a osobą która go zakupiła to wystarczy dać te dokumenty osobie która zdecyduje sie na zakup tego samochodu.Na wszelki wypadek w nowej umowie k/s dokonac adnotacji o tym fakcie.
wartburg62 napisał(a): czy samochód liczy się jako "zabytkowy"
Jeżeli obecny własciciel nie przeprowadził zadnej procedury w tym kierunku to ten pojazd nie jest zabytkiem w rozumieniu obowiazujących przepisów... :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Mar 2021, 07:29

Migi,nie jestem pewien czy masz rację,zabytkiem określa się pojazd,który przekracza pewną barierę wiekową,natomiast jeśli chodzi o uzyskanie żółtych tablic,tutaj już tak prosto nie jest,badania rzeczoznawcy,certyfikat oryginalności,wtedy auto uzyskuje status oldtimera i zyskuje na wartości znacznie,sam rocznik to nie wszystko,by przekształcić auto zabytkowe na oldtimera to trzeba wybrać sensowny model,wersja,silnik ,ilość wyprodukowanych egzemplarzy ,itd.itp,w przypadku Wartburga,każdego Wartburga każde auto jest wartościowe,ale tylko te z żółtymi tablicami warte są ,,cos,, te do remontu generalnego nie,gdyż by móc uzyskać ,,żółć ,,trzeba władować czasami fortunę.Podobnie jest z Garbusami,model z dwiema szybami dzielonymi wart jest forunę nawet w stanie agonalnym.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Mar 2021, 07:57

Migi60 ma rację :ok:
Krótko mówiąc sprzedać jak jest, nic nie robić w kwestii papierologii
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Mar 2021, 08:55

Tak,tak,zmieniły się przepisy w2019 r,ja posłużyłem się wiedzą z brodą:)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

12 Mar 2021, 12:52

PhantomASA1 napisał(a):,ja posłużyłem się wiedzą z brodą:)
Phan-czas ją zgolić.... :!: :!: :mrgreen:
Phan-dla mnie zabytkiem jest pojazd który ma dokonany odpowiedni wpis w DR.....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Mar 2021, 13:44

Migi,dawniej zabytkiem stawało się każde,które jeśli dobrze pamiętam ,ukończyło 24 l,co nie znaczy,że każde w ten sposób zyskiwało na wartości:) status oldtimera takie,które przeszło weryfikację przez PZMot,mogę się mylić odnośnie wieku,obecnie zmienione prawo logiczniej do tego podeszło,jest trudniej pokombinować z zawieszaniem OC:)
PhantomASA1
Forumowicz VIP