Warto czy nie warto - Focus MK2 z instalacją gazową

02 Paź 2014, 18:44

Mam okazje kupić forda (2005 rocznik) focusa mk2 z silnikiem ti-vtc 115 konnym z tym że samochód jest w gazie od 4 lat, podobno nic sie niedzieje maszyna została sprowadzona z niemiec w 2010 roku instalacja firmy Landi Renzo samochód kosztować mnie będzie 12 500 zł. Warto czy nie warto ?
wisniaa92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 01 1992
Auto: brak

03 Paź 2014, 13:01

Nie bałbym się dobrej instalacji w aucie. Jeżeli wszystko jest sprawne, to warto. Pytanie ile na tej instalacji przejechał, bo być może zaraz trzeba będzie w niej wymienić parownik i wtryski, co pociągnie za sobą koszty. Odejdą jednak koszty samodzielnej instalacji.
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda

06 Paź 2014, 09:28

Najlepiej zrobisz umawiając się na oględziny u gazownika,który powie Ci czego się spodziewać,ewentualnie wyreguluje jeżeli zdecydowałeś się już na kupno. Moim zdaniem warto bo gaz ,masz tutaj z wyższej półki.
Sambert
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

11 Paź 2014, 09:08

A ja byłbym ostrożny akurat z tę gamą silnikową Forda w kontekście lpg. Może być to źródłem problemów z głowicą. Przykładów na tę przypadłość jest naprawdę dużo. Instalka dobrej marki ok ale margines na awarię też trzeba sobie w tym przypadku przekalkulować.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Paź 2014, 19:25

Ford wyliczając parę silników wytrzymuje 5 lat na gazie i robi się słabawo... Zaczynają się awarie, zużycie oleju, w końcu silnik padnie. Ja bym tego Focusa nie kupił, zresztą ten silnik sam w sobie jest droższy w serwisie ale nie jest zły :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Koncepcyjny uBox - samochód generacji Z
    Toyota i zespół studentów Uniwersytetu Clemson przedstawili uBox, samochód koncepcyjny zaprojektowany z myślą o młodych właścicielach start-upów. Współpraca uczelni z dużym partnerem biznesowym ...