Wasza prędkośc w warunkach zimowych

15 Gru 2010, 17:23

Ja teraz więcej niż 50 nawet nie marzę jechać... Nawet po autostradach... Warunki są tragiczne ;/
sonny1
Nowicjusz

Miejscowość: Kalisz
0

16 Gru 2010, 14:17

Proszę w temacie dyskutować na temat. Kto będzie odbiegał od tematu dostaje ostrzeżenie oficjalne. Temat jest o waszych prędkościach w zimie. I o tym dyskutujcie. Od problemów z zawieszeniem i oponami są inne działy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

16 Gru 2010, 20:59

Ja staram sie jezdzic bardzo ostrożnie zimą, tak około 50-70 km na godzine, chyba ze drogi są w bardzo dobrym stanie
123kamil123
Nowicjusz

Miejscowość: Opole
0

16 Gru 2010, 21:11

nie no tak spokojnie na 4x4 to lece 80 km/h a jak drogi w lepszym stanie wyłączam napęd i śmigam ponad setke ale raczje jezdze do 80km/h
MAXER93

0

17 Gru 2010, 11:28

a jesli droga jest pokrywa śniegiem ubitym lub kopnym i jest cala biala to ile jedziecie? i na jakim biegu?
piotrauto
Stały forumowicz

0

17 Gru 2010, 12:39

na ubitym, w zależności od przyczepności, którą stale kontroluję ok 50-70 km/h na 3-4 biegu, na kopnym oczywiscie mniej
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    BMW Vision EfficientDynamics 2009
    BMW Vision EfficientDynamics łączy w sobie futurystyczny, aerodynamiczny design nadwozia z wysoką wydajnością paliwową i ekologiczną. We wnętrzu konceptu po raz pierwszy zastosowano technikę warstwową. Dzięki wykorzystaniu ...

18 Gru 2010, 10:41

a jak jedziecie po takich koleinach na których zalega na nich co jakis czas lód
piotrauto
Stały forumowicz

0

21 Gru 2010, 10:17

po koleinach jeżdżę powoli, niestety moje auto jest niestabilne i strasznie buja na tego typu drodze :/
tom12
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
0

21 Gru 2010, 13:46

a czy to normalne ze jak jest zamarznięty lód na drodze to az auto zmienia jakby tor jakby sie przesuwa o kilkanaście cm w lewo lub w prawo i strasznie wali?
piotrauto
Stały forumowicz

0

21 Gru 2010, 17:43

no a co w tym nienormalnego ? Na lodzie masz mniejsze siły tarcia a co za tym idzie i przyczepność. Jeśli jest lodowa koleina to chyba normalne, że opona która ma mniejszą przyczepność ześlizguje się w "dół" tej koleiny.
Co do walenia to jak nie patrzeć lód miękki nie jest, więc samochód zachowuje się jakbyś jechał po dziurach. Chociaż i tak uważam, że nie powinno jakoś mocno "walić", no chyba, że masz jakieś luzy :lol:
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Kalisza
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra f kombi
Silnik: x14nz 60KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
0

21 Gru 2010, 20:01

a lód =dziura czy raczej nie ? tak samo niszczy jak dziury w drodze auto?
piotrauto
Stały forumowicz

0

21 Gru 2010, 21:07

piotrauto napisał(a):a lód =dziura czy raczej nie ? tak samo niszczy jak dziury w drodze auto?

Przypominam koledze że to pytanie jest niezgodne z tematem . Wracając do zagadnienia . Moja pedkość w warunkach zimowych jest zależna od warunków na drodze . Jeśli czuje d..ą i czwartym zmysłem że jest ślisko to jade z taką prędkością aby nie wy....ć. Gdy zapala mi się wewnętrzne zielone światełko to i 120 na zegarach się pojawia .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
0

21 Gru 2010, 21:50

Z soboty na niedziele pokonalem trase 2000km z Paryza do Rzeszowa,Predkosc na autostradzie czasami wynosila 145km/h>

Warunki do jazdy sa bardzo dobre narazie nie ma na co narzekac>
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI
0

22 Gru 2010, 10:52

RNI, tylko 145km/h? tyle to sie osiąga na polskich krajówkach a co dopiero na autobanie
piotrauto
Stały forumowicz

0

22 Gru 2010, 14:38

Drogi słabo uczęszczane mogą być śliskie, szczególnie wczesnym, mroźnym rankiem, kiedy poprzedniego dnia słupek (rtęci, alkoholu czy czego tam) kończył się powyżej zera. Na szklance jadę wolniej, po świeżym śniegu też, bo ten bywa śliski nawet, nawet gdy jest z piachem. W każdym razie koło 30km/h albo mniej, 40 to max, na trzecim biegu, mam lekki samochód z małymi kółkami toteż przyczepność nigdy nie jest rewelacyjna.

Po rozjeżdżonym asfalcie jadę normalnie tylko z większym odstępem.

Wszystkiemu towarzyszy hamowanie silnikiem i w razie czego pulsacyjne, które pomaga ale nie wybawia z opresji.

Dobra rada jest taka, że każdy powinien poznać swoje i jego zachowanie, wtedy jest łatwiej dostosować się do warunków :).

Co do kierowców jadących bardzo powoli to nie uważam, żeby robili źle, ponieważ Ci co nie poznali (jeszcze) swoich możliwości powinni jeździć poniżej ich, a nie powyżej, tak będzie bezpieczniej dla wszystkich.
shilay
Początkujący

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 27 02 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: BMW 320i E36
Silnik: M52B20 2.0 150KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995
1