Wązny przegląd samochodu zza zagranicy i akcyza...

07 Cze 2010, 20:32

Witam,
1) W sprowadzonym samochodzie mam ważny przegląd, czy muszę i tak się udać na stację diagnostyczną czy mam już to w nosie??

2) Jak liczy się 14 dni na opłacenie akcyzy - od dnia przekroczenia granicy czy dnia następnego (czyli np. przekraczamy granicę 7 czerwca to mamy 14 dni liczone od 7 czy od dnia następnego czyli 8??

Będę wdzięczny za wszelkie info.
omega_01
Nowicjusz

Miejscowość: zza roga

07 Cze 2010, 20:45

14 dni do opłaty akcyzy liczy się do daty zawarcia umowy sprzedaży, natomiast co do przeglądu: niby powinny być honorowane przeglądy z krajów UE, jednak w praktyce jest tak, ze tego wymagają...
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

07 Cze 2010, 20:55

czyli i tak muszę jechać na stację diagnostyczną??!! ale po co skoro mam ważny przegląd??

a ja słyszałem że piszę się oświadczenie że auto przyjechało np. 7 a nie tak jak jest na umowie że kupiło się go 22 poprzedniego miesiąca bo równie dobrze mogłem kupić samochód wcześniej ale on stał i czekał na transport do PL
omega_01
Nowicjusz

Miejscowość: zza roga

07 Cze 2010, 21:38

omega_01 napisał(a):czyli i tak muszę jechać na stację diagnostyczną??!! ale po co skoro mam ważny przegląd??

a ja słyszałem że piszę się oświadczenie że auto przyjechało np. 7 a nie tak jak jest na umowie że kupiło się go 22 poprzedniego miesiąca bo równie dobrze mogłem kupić samochód wcześniej ale on stał i czekał na transport do PL

Odnośnie przeglądu to w naszym dziwnym państwie już tak jest, jeden urząd wymaga, drugi może nie wymagać itd. itp. O takich oświadczeniach nie słyszałem, ale przecież umowę można przepisać, tego i tak nie sprawdzają ;) Chyba, że jest z firmą zawarta wtedy nie.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

07 Cze 2010, 22:16

omega_01 napisał(a):W sprowadzonym samochodzie mam ważny przegląd,

O tym czy masz wazny przegląd decyduje WK porównująć go do naszych przepisów.
Nie widze zadnego problemu jak się udasz z dokumentami do WK i oni Ci to
wytlumaczą.
omega_01 napisał(a):od dnia przekroczenia granicy

Od dnia przekroczenia granicy... :!: :!: :sad:
omega_01 napisał(a):czyli i tak muszę jechać na stację diagnostyczną??!!

WK i tak skieruje pojazd na SKP mimo iz masz wazny przegląd tech.celem ustalenia
danych niezbędnych do rej.pojazdu tj:rak prod.,naciski osi itp
Za to musisz zaplacić 60.-
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014