Wentylator chłodnicy nie wyłącza się - Berlingo 1,4 98 r.

01 Maj 2012, 09:23

wlacza sie
ale tylko przy takiej pogodzie jak teraz czyli 30st i jechanie np na 1 w korku czy stanie na jalowych i w momencie wylaczenia zaplonu ten wentylator odrazu staje
ale dlaczego u innych on takze pracuje przy wyl. zaplonie oraz w duzo zimniejsze dni
gdy jest ponizej 30st to on ani drgnie!
piotrauto
Stały forumowicz

01 Maj 2012, 13:08

Jeśli temperatura silnika wówczas jest w normie to moja sugestia jest następująca:
Szukasz dziury w całym.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

02 Maj 2012, 11:43

to wyjasni mi ktos po co montuja te wentylatory jesli zwykla ciecz jest w stanie osiagnąc temp w normie nawet przy 30st?
piotrauto
Stały forumowicz

02 Maj 2012, 21:13

piotrauto napisał(a):to wyjasni mi ktos po co montuja te wentylatory jesli zwykla ciecz jest w stanie osiagnąc temp w normie nawet przy 30st?

To jest bardzo trudne pytanie .......... to forum nie jest w stanie na nie jednoznacznie odpowiedzieć . Z tym problemem proponuję Ci udać się do wróżki . Wydaje ni się że temat został wyczerpany z powodu braku pomysłów na jednoznaczne zakończenie problemu kolegi Piotrusia. Proponuje ( tu zwracam się do panów moderatorów , aby nie spali ) uciąć dyskusję zamknięciem tematu.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna