Wentylator chłodnicy nie wyłącza się - Berlingo 1,4 98 r.

23 Mar 2012, 19:29

Witam .Szukam pomocy ,mam problem z wentylatorem chłodnicy w Berlingo 1.4 98 r. A mianowicie Jak silnik nagrzeje się do 90 c .i załączy się wentylator to nie chce się wyłączyć chodzi przez cały czas
nawet w czasie trasy.Jak stanę i zgaszę silnik to chodzi jeszcze jakiś czas i się wyłączy.Przez to już rozładował mi akumulator .Co to może być ? morze przekaznik ? i gdzie do znajdę ? Dziękuje z góry za pomoc.Pozdrawiam.
adrian2501
Nowicjusz

Miejscowość: gniezno

23 Mar 2012, 19:48

nie pamietam czy 1,4 w chłodnicy jest włacznik termiczny ? który mógłby mieć zwarcie,
ale do wymiany najprawdopodobniej jest przekażnik -powinien być w box-ie w komorze silnika
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

28 Mar 2012, 10:58

Przekaźnik jak widac puszcza prąd ,gdy wiatrak chodzi, zdejmij przewód z czujnika temperatury silnika,najprawdopodobniej czujnik nawala.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Mar 2012, 10:58

Ach,to stary temat.Sorry!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Kwi 2012, 14:44

a ja mam odwrotny problem w s40 96 1,8 wcale went. chlodnicy sie nie zalacza dlaczego?
piotrauto
Stały forumowicz

08 Kwi 2012, 15:15

Załącza się.
Weź pod uwage, że masz klime i 2 wentylatory pierwszy już chłodzi silnik a drugi jest w stanie spoczynku - temp. na blacie masz 90*C ale jak ją przekroczysz to załączy się drugi went.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 Sportback g-tron
    Audi A3 Sportback g-tron to wielki krok marki na drodze ku zrównoważonej mobilności. Kompaktowy pięciodrzwiowy samochód, który zadebiutuje pod koniec 2013 roku, do napędu wykorzystuje Audi e-gaz, paliwo ...

08 Kwi 2012, 19:09

ale jak ja przekroczyc?
jak klima off to nie pracuje zaden z nich
tylko pare razy w lipcu/sierpniu zalaczy sie ten od chlodnicy ale na kilkanascie sekund max i to jak na 1 przejade z 300m
piotrauto
Stały forumowicz

10 Kwi 2012, 17:58

Piotrauto, poczytaj w internecie chociażby o budowie i zasadzie działania układu chłodzenia w samochodzie. Dowiesz się kilku rzeczy które powinny rozwiać przynajmniej część Twoich wątpliwości w tej kwestii.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

10 Kwi 2012, 19:12

np jakich? wg instrukcji went moze chodzic nawet po wyl zaplonu do 10min
piotrauto
Stały forumowicz

13 Kwi 2012, 18:30

Np. takich, że jeśli samochód osiągnie temperaturę ~95 *C (w zależności od samochodu - w T4 jest taka) wówczas włącza się pierwszy wentylator na chłodnicy, przy stówie włącza się drugi. Pracują aż temperatura spadnie do 90. Np w VW po wyłączeniu silnika jeśli pracuje nawet jeden wentylator pracuje też elektryczna pompka wody która utrzymuje jeszcze obieg płynu.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Kwi 2012, 13:12

to wyjasni mi czemu ja niemogetakiej temp osiagnac
przeciez obieg plynu to spokojnie wystarczy do chlodzenia wiec nie wiem po co jeszcze went. montuja
jak pisalem went. wcale nie pracuje!!!!!!!!!!!! a klimy cyklicznie gdy klima on
piotrauto
Stały forumowicz

14 Kwi 2012, 19:11

piotrauto napisał(a):to wyjasni mi czemu ja niemogetakiej temp osiagnac

Z tym już idź do producenta auta.
A na marginesie możesz i osiągnąć 150*C ale jak ci pęknie uszczelka pod głowicą i rozsadzi zbiorniczek lub pękną węże nie miej pretensji do wentylatora bo nie działa.
piotrauto napisał(a):przeciez obieg plynu to spokojnie wystarczy do chlodzenia wiec nie wiem po co jeszcze went. montuja

To go odłącz skoro twierdzisz że jest niepotrzebny.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

15 Kwi 2012, 22:05

W takim razie jak będziesz wyrzucać wentylator wyrzuć też chłodnicę bo po co to komu w aucie, przecież sam obieg płynu schłodzi silnik optymalnie...
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Kwi 2012, 16:26

to moze wyjasni mi ktos dlaczego u mnie ten went nie chodzi a u innych nawet jak wyl silnik
piotrauto
Stały forumowicz

30 Kwi 2012, 20:42

Bo może po prostu masz włącznik zepsuty, nie dochodzi prąd do niego, ma spalony silnik. Możliwości jest wiele. Sprawdzałeś cokolwiek czy tylko widziałeś że się nie włącza? Obstawiam że nie sprawdzałeś żadnej z potencjalnych przyczyn.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika