Wentylator klimatyzacji - dwa wentylatory powinny się kręcić?

13 Maj 2018, 17:58

Witam
Chciałbym zapytac czy jak włączam klimatyzację w aucie VW Bora, to czy powinny od razu wystartowac 2 wentylatory? WIększy i mniejszy? Bo teraz przyuważyłem ze jak włącze klime, to rusza sprężarka i jeden wiatrak mniejszy. Drugi stoi. Jak odebrałem od mechanika, to jak otworzyłęm maske to mam wrazenie ze chodziły oba. Teraz zauważyłem ze jeden tylko chodzi. Wyłączyłęm klime i zostawiłem auto na jałowym. Załączył sie tylko jeden i włąsnie ten mniejszy co rusza z klima. Więc teraz nie wiem jak to jest... W testowaniu VAG, tam gdzie sprawdza sie zegary, to sprawdza tez czy czujnik temp działa. Pika z licznika i załącza wentylator też ten mały. Klima chłodzi, ale czy w upały sobie poradzi?
damianw123
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Volkswagen Bora
Silnik: 1.4 16v 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

14 Maj 2018, 20:21

damianw123 napisał(a):Klima chłodzi, ale czy w upały sobie poradzi?
Wydaje mi się że powinny wystartować oba przy załączonej klimie niezależnie czy silnik zimny czy ciepły.
Sprawdzałeś czy ten co się nie załącza jest sprawny?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999

14 Maj 2018, 20:35

No i tu nie wiem jak to sprawdzić. W instrukcji pisze tak jak dodałem w załączniku. Czy mam wziąć 2 kabelki i jeden włożyć do styku i do plusa a drugi do drugiego styku i do minusa?
damianw123
Nowicjusz

14 Maj 2018, 21:43

damianw123 napisał(a):No i tu nie wiem jak to sprawdzić
Masz jasno napisane że sprawdzasz to we wtyku który wyciągniesz z wyłącznika termicznego. Podłączasz 2 z 1 (wolny bieg) jak działa to następnie 2 z 3 (szybki bieg) i jak tu działa to wentylator jest ok.
Kacper
Forumowicz VIP

15 Maj 2018, 09:19

Wczoraj nagrzalwm auto do 96 st i wentylator mały ruszył, nie było Włączonej klimy . Schłodzil do 90 i się wyłączył. Czyli czujnik wydaje się być ok. Jednak odnoszę wrażenie ze powinien wystartować ten duży od chłodzenia cieczy. Nie mały. Chyba ze jednak drugi wspomaga przy ekstremalnej temp cieczy.
damianw123
Nowicjusz

15 Maj 2018, 10:38

damianw123 napisał(a):powinien wystartować ten duży od chłodzenia cieczy. Nie mały
A sprawdziłeś czy jest sprawny bo mały startował tez przy włączonej klimatyzacji. Musisz sprawdzić czy ten większy jest ok i dopiero późnie będziesz się zastanawiał w czym problem :) .
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Jogger Extreme - terenowa w każdym calu
    W ramach debiutu rynkowego modelu Dacia wprowadzi do sprzedaży limitowaną serię Jogger Extreme o wyraźnie zaakcentowanych cechach auta terenowego. Będzie dostępna w pięciu kolorach nadwozia: Czarna Perła, Szary Comète, ...