Wgnieciony filtr oleju - czy wpływa to na ego eksploatację?

03 Sie 2022, 18:13

Witam

Przedobrzyłem dokręcając filtr oleju kluczem nastawnym i została wgnieciona ścianka jakieś 3mm w miejscu zaznaczonym na obrazku. Lepiej wymienić na nowy? Nie odczuwam żadnych problemów, ani nie ma wycieków. Ewentualnie wymieniając filtr który jest wkręcany od spodu bokiem lepiej spuścić olej i zalać ponownie, bo po odkręceniu wyleje się część oleju? Fiat bravo 2 1.9 diesel.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

ggg11
Początkujący

04 Sie 2022, 08:39

ggg11 napisał(a):została wgnieciona ścianka jakieś 3mm w miejscu zaznaczonym na obrazku
Jeżeli faktycznie tyle to to nie powinno przeszkadzać podczas eksploatacji filtra.
ggg11 napisał(a):Przedobrzyłem dokręcając filtr oleju kluczem nastawnym
Filtra nie dokręca się kluczem, chyba że masz dynamometryczny i ustawisz odpowiedni moment (tam jest niewielka wartość Nm)! Kluczem tylko go odkręcasz, a najlepiej dokręcać zawsze ręką na maksa wcześniej smarując uszczelkę olejem. Jak dociągniesz filtr za mocno kluczem to może być później spory problem z jego odkręceniem przy kolejnym serwisie olejowym nie mówiąc o możliwości zerwania gwintu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Sie 2022, 14:58

Dynamo mam, ale się nie nadaje do tego typu filtra. Posiałem gdzieś klucz paskowy, ogólnie to brak miejsca żeby mocno dociągnąć ręką.

Jeśli chciałbym go zmienić, to jest możliwość odkręcenia samego filtra? W teorii jest wyżej niż miska, więc wylała by się tylko jego zawartość?
ggg11
Początkujący

04 Sie 2022, 16:54

Nie ma nic złego w dokręceniu kluczem, ale na litość z wyczuciem :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Sie 2022, 11:45

Dla spokoju ducha zmieniłem i o dziwo wyleciało tylko z 150 ml oleju. Potem nowy już z ręki dokręcony. Śmieszne, że teraz kontrolka szybciej gaśnie po odpaleniu samochodu, choć ten zgnieciony był Filtron, a nowy Mann, więc sam nie wiem.
ggg11
Początkujący

30 Sie 2022, 20:32

Nie,to nie ma żadnego wpływu na sprawność przepływu oleju,zbyt małe wgniecenie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair
    Na targach Design Miami/, Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair, zaprojektowane przez Clemensa Weisshaara i Reeda Krama, przedstawicieli nowego pokolenia projektantów. Prototyp skonstruowano we współpracy ...

31 Sie 2022, 18:29

To wgniecenie to pestka nie maiało by wpływu na proces filtracji oleju i pracę filtra.Obecna różnica w tym ,że szybciej gaśnie kontrolka ciśnienia oleju wynika z jakości fitra a głównie z jakości zastosowanego materiału filtracyjnego.W tym nowym producenta MANN zastosowano bardziej przepuszczalny materiał filtracyjny
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna