Wiatraczek samochodowy

13 Cze 2016, 10:06

Siemka nie wiem czy pisze w dobrym dziale ale nie mogłem znaleźć nic bardziej podobnego :P potraktowałem ten wiatraczek jako część zamienna klimatyzacji :)
A więc od razu przejdę do rzeczy, posiadam samochodzik z 2003 niestety nie posiadający klimatyzacji, a podczas wyjazdu na dłuższe trasy (500km) jadąc autostradą po czasie auto tak się nagrzewa że nie da się dłużej tam wysiedzieć, a z kratek powietrza leciu już tylko ciepłe.
Szukam coś podobnego do takiego wiatraczka żeby tylko mieliło powietrze i chłodziło. Wiem że może i wiocha taki wiatraczek, ale lepsze to niż 40 stopni w aucie i jechać w trasę. Z góry dziękuję za każdą pomoc. I od razu mówię otwarcie okna jadąc autostradą 140-160 to jest coś strasznego :)
Zdjęcie
krzysieks1233
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 12 05 2011
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.4 16V 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

13 Cze 2016, 10:46

No muszę powiedzieć, że takie wiatraczki sprawdzają się w autach - mój brat ma w Polonezie takie cudo. Tyle tylko, że nie na dłuższą metę :( Jak jest naprawdę ciepło, to za bardzo nie pomaga, bo dmucha cały czas tym samym powietrzem, a więc ciepłym. Trzeba też w upalne dni uważać, żeby nie kierować tego wiatru na twarz, bo można bardzo szybko sie opalić :)
Poszukaj czegoś takiego jak klimatyzator na zapalniczkę - np. coś takiego - [link do oferty na Allegro wygasł]
Nie wiem, czy to jest coś warte, ale nie jest drogie, więc można ewentualnie wypróbować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Cze 2016, 11:52

Co do tego klimatyzatora to już poczytałem o nim co nie co, ale skąd w trasie wytrzasnąć zimną wodę, lub kostki lodu bo mniej więcej tego potrzebuje. I w sumie też nie jest na dłuższą metę bo czytałem że w aucie robi się strasznie wilgotno, co dla samochodzika nie jest dobre :) Dlatego nie chciałbym się w to bawić bo o tym sprzęcie można dużo poczytać, a o tych wiatraczkach nic nie mogę znaleźć żadnego konkretnego testu :P
krzysieks1233
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Cze 2016, 10:41

Praca wiatraczka w aucie jest taka sama jak w domu. Tyle tylko, że pomieszczenie mniejsze, a co za tym idzie szybciej się nagrzewa i jest w środku bardziej gorąco.
Co do klimatyzatorów, to są one jak widać kłopotliwe, a i wilgoć o której mówisz, też nie jest najlepsza dla wnętrza samochodu.
Kup sobie taki wiatraczek i już. Nie są one drogie. Zawsze w jakimś tam stopniu ochłodzi.
A może pomyśl o zmianie auta na takie, co ma klimę?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Cze 2016, 10:58

Dzięki za odpowiedź, chyba jednak niedługo kupię sobie ten wiatraczek i zobaczę jak działa. A co do autka to nie zmieniam, mało pali, mało awaryjny- nic tylko jeździć :P
krzysieks1233
Nowicjusz
Awatar użytkownika