Wibracje na kierownicy

29 Mar 2008, 14:44

Wlasnie zmienilem zimowe opony na letnie na nowych aluminiowych felgach ze wzgledu na dosc szerokie felgi 9,5 cala założyłem 20mm dystansy na przód niestety przy predkosci okolo 80 k/h kierownica wpada w wibracje (dzieje sie to tylko przy 80) kola sa wyważone, opony sa w dobrym stanie Poszukuje rady co moze byc przyczyna tego zjawiska ?? Z gory dziekuje za pomoc Pozdrawiam
hamster
Nowicjusz

Miejscowość: lublin
  • 29 Mar 2008, 17:15

Powodem mogą być te dystansy(co jest najbardziej najprawdopodobne) lub bieżnik opony.A tak swoją drogą,to nie wiem,czy takie coś jest dopuszczalne,żeby zakładać dystansy na kołach.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

30 Mar 2008, 11:16

Zobacz jeszcze czy przypadkiem nie masz uszkodzonych gum na przegubach. Mój kumpel miał pęknięte i właśnie też mu wibrowało. Po drugie zobacz czy masz dobra zbieżność. Ja przy letnich oponach nie wibrowało mi a jak zmieniłem na nowe opony zimowe to zaczęło wibrować. pojechałem na ustawienie zbieżności i przestało wibrować.
    Maki
    Początkujący

Miejscowość: z daleka
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Powody, dla których warto kupić samochód klasy premium
      Kosztują więcej, ale oferują sporo w zamian. Auta luksusowe zapewniają prestiż, bardzo wysoki komfort i przyjemność z jazdy. Ich właściciele mogą także spodziewać się wyjątkowego traktowania w salonach i autoryzowanych serwisach ...