Wideo rejestrator pod radio lub światła mijania

05 Lis 2019, 19:43

Witam kupiłem wideo rejestrator niestety do gniazda zapalniczki odpada ponieważ jest stałe napięcie i nigdy nie wyłącza rejestratora, moje auto to Volvo S40 1999rok, chciałbym zapytać o podłączenie do radia lub świateł mijania tylko nie wiem czy rejestrator będzie miał za wysokie napięcie i światła się spalą lub radio , ogółem zależało by mi do świateł ponieważ nigdy nie muszę ich włączać same się włączają po włączeniu zapłonu a przy radiu cóż dużo kabli i nie wiem do czego podłączyć prosiłbym o proste rady, oddałbym mechanikowi no ale czekać 2-3 tygodnie to wolę już sam podłączyć i w dodatku nabrać doświadczenia
TomaszNZM
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 2016
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volvo V40 I
Silnik: 1.8 Benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

06 Lis 2019, 10:53

Dobrym rozwiązaniem byłoby założenie dodatkowego gniazda zapalniczki. do którego podciągasz stałe napięcie w obwodzie wstawiasz bezpiecznik i przekaźnik który sterowany jest plusem po stacyjce (można go na pewno znaleźć gdzieś przy radiu). Wtedy będziesz miał porządnie zrobioną instalację i spokój.

Innym wyjściem może być wtyczka do gniazda zapalniczki z włącznikiem ale tu będziesz musiał pamiętać o włączaniu i wyłączaniu.

Coś takiego:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Aha, jeszcze możesz obecne gniazdo zapalniczki przerobić tylko trzeba sprawdzić czy masz przekaźnik tylko do tego gniazda czy prąd idzie na coś jeszcze i wtedy taki przekaźnik jeżeli jest tylko do gniazda zapalniczki wysterować napięciem po stacyjce (zapłonie) i też będzie ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!