Wideorejestrator do 500 zł

07 Sie 2017, 16:29

Jak w temacie jaki polecacie :)
piotrello27
Obserwowany

Auto: Toyota corolla

08 Sie 2017, 13:27

VIOFO A119
InternetHero
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 10 2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Seat Leon I
Silnik: 1.9 TDI 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Paź 2017, 12:12

Ja bym się skłaniał bardziej w stronę MIO MiVue 618. Zobacz sobie porównanie cen wideorejestratorów w przedziale 400-500zł
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

20 Paź 2017, 19:35

Dobre opcje, do tego dodałbym jeszcze Mikavi PQ1 z GPS. Ale wszystko zależy od tego czego tak naprawdę potrzebujesz. Mi była potrzebna kamerka z GPS i nagrywanie w dobrej jakości. Tu mam 2w1.
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6

22 Paź 2017, 21:31

Witam szukam rejestratora jazdy do mojego samochodu, wstępnie wytypowałem dwa modele:

1. XBLITZ GO SE
2. MIKAVI PQ1

Który według was kupić? Czy Mikavi poradzi sobie dobrze w nocy jak nie ma diód IR? Nie potrzebuję zbytnio modułu GPS, po co Policja ma patrzyć w razie zdarzenia drogowego na moją prędkość :)
Burito
Nowicjusz

Auto: Toyota Corolla
Rok produkcji: 2010

24 Paź 2017, 14:56

W dzień moim zdaniem lepiej poradzi sobie kamerka MIKAVI PQ1 w nocy nie musi być wcale gorzej, ale tu musiałbyś poszukać jakiegoś filmiku i zobaczyć jak to wygląda w porównaniu z Xblitz.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luxury Sedans, Midsized - Audi A6
    Czasopismo "Consumer Reports" ogłosiło Audi A6 najlepszym samochodem w kategorii luksusowych sedanów średniej wielkości - "Luxury Sedans, Midsized". Redakcja magazynu oceniała właściwości jezdne, jakość wnętrza, zużycie ...

24 Paź 2017, 15:02

Burito napisał(a):Czy Mikavi poradzi sobie dobrze w nocy jak nie ma diód IR?

Kacper napisał(a):W dzień moim zdaniem lepiej poradzi sobie kamerka MIKAVI PQ1 w nocy nie musi być wcale gorzej

Prawda jest jedna - czy taka kamerka ma 2 czy 4 czy nawet 6 diód IR to i tak to wszystko lipa. W każdej z nich widoczność w nocy będzie taka sama. Zwrócić też warto uwagę na to, czy aby jedna z nich świeci na czerwono jak jest noc....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Paź 2017, 20:33

Z tymi diodami to nie do końca lipa, ale dużo zależy od oświetlenia jakie mamy w aucie i czy jest jakieś oświetlenie pomocnicze. Jak korzystałem z modelu Xblitz Night to w absolutnych ciemnościach sprawdzał się jedynie tryb jak to nazywałem "noktowizor". W Mikavi jest z kolei WDR i moim zdaniem lepiej się sprawdza w nocy, niż diody IR. Ale też musi być jakieś doświetlenie zewnętrzne.
lotek33
Aktywny

25 Paź 2017, 15:25

lotek33 napisał(a):Z tymi diodami to nie do końca lipa, ale dużo zależy od oświetlenia jakie mamy w aucie i czy jest jakieś oświetlenie pomocnicze.

Tak...Tylko jaka jest zasada działania tych diód? Prawidłowo te diody są po to, żeby to, co jest w zasięgu kamery było widoczne w nocy, bez żadnego oświetlenia zewnętrznego. Jak jest oświetlenie, to w dobrej kamerze IR nie jest potrzebne. Wystarczy że jest WDR. Zwróćcie też uwagę na to, że żaden producent kamerki samochodowej nie podaje w danych technicznych czułości IR ( w luxach ) ani też nie podaje zasięgu IR. Jak myśłicie, dlaczego? :)
Wybierając kamerkę samochodową najwięcej uwagi należy poświęcić kątowi widzenia ( standard to 120 stopni ), jakości NAGRYWANEGO obrazu ( standard to wiadomo - HD ) oraz jaka karta pamięci ma być. Z kartą chodzi nie o pojemność, bo to jest nie tak ważne, ale o szybkość nagrywania, żeby nie było tzw klatkowania. A dopiero potem można się zastanaiwać na IR i innymi funkcjami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Paź 2017, 10:46

Czyli ostatecznie chyba lepiej wybrać rejestrator Mikavi PQ1, który oferuje wyższą rozdzielczość nagrywania, obsługuje karty do 128 GB w stosunku do XBLITZ GO SE.
Burito
Nowicjusz

Auto: Toyota Corolla
Rok produkcji: 2010

26 Paź 2017, 20:31

MotoAlbercik napisał(a): Prawidłowo te diody są po to, żeby to, co jest w zasięgu kamery było widoczne w nocy, bez żadnego oświetlenia zewnętrznego.

No właśnie a jaki jest zasięg takiej kamery, tego też z reguły nikt nie podaje. I jak pisałem wcześniej też uważam, że WDR lepiej się sprawdza."Burito" Tutaj znalazłem test Mikavi tylko PQ3, filmiki są bez kompresji YT, także można sobie wyrobić co nieco opinię o produkcie https://www.wideorejestratory24.pl/kamera-samochodowa-mikavi-pq3-gps-4k
lotek33
Aktywny

31 Paź 2017, 14:48

Xblitz ma bardzo dobry sprzęcik, firma mega się rozwinęła. Ja mam XBLITZ Black Bird 2.0 - nie drogi, spokojnie zmieścisz się w budżecie a jakość nagrywań jest bardzo dobra
Hyeniek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 07 1982
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: MAN
Typ: Van