Wideorejestrator przód/tył ok. 1000 zł

24 Sty 2020, 16:30

Witam wszystkich,

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zakupu wideorejestratora. Trochę poczytałem, obejrzałem recenzje i porównania wielu modeli. Nadal jednak nie mam jednoznacznego faworyta.

Czego potrzebuję:
- kamera na przód i na tył
- możliwość podglądu "na żywo" obrazu z kamery tylnej (czyli kamera cofania; może być w momencie wbicia biegu wstecznego, ale nie musi, ręczne przełączenie też ok)
- jak najwyższa jakość nagrania w dzień i w nocy (zamierzam kupić największą możliwą kartę pamięci)
- wielkość kamery przedniej "sensowna" (mam już na szybie uchwyt do telefonu (tel. 6"), więc dobrze by było nie zasłaniać całkiem widoku)

Dodatkowe plusy:
- tryb parkingowy - najlepiej aktywny lub ciągły, przy czym zasilanie z powerbanka, nie z akumulatora auta

Na ten moment pod uwagę biorę 5 modeli:
- DOD LS500W+
- SIV M6S Dual
- Viofo A129 Pro-G Duo
- Mio MiVue 798 Dual
- Mikavi PQ4 Dual

Każdy ma swoje wady i zalety, dlatego proszę o Wasze porady.
A, kamerki muszą dać się zamontować wewnątrz Forda Focusa MkII kombi (nie chcę montować na zewnątrz kamery tylnej, bo mi się po godzinie zabłoci)

Z góry wszystkim dziękuję :)
Thorvald
Obserwowany

27 Sty 2020, 10:24

Patrząc na twoje typy skłaniałbym się ku Viofo A129 Pro-G Duo. Przy takim budżecie który masz raczej ciężko będzie kupić zestaw z dobrą kartą pamięci i będziesz musiał coś dorzucić. Kamerkę zamontujesz na wysokości uchwytu lusterka wstecznego po prawej stronie i nie będzie przeszkadzała. Musisz tylko zwrócić uwagę żeby miała widoczność przez szybę gdzie sięgają wycieraczki :)

Thorvald napisał(a):- tryb parkingowy - najlepiej aktywny lub ciągły, przy czym zasilanie z powerbanka, nie z akumulatora auta
W taki sposób zasilisz każdą kamerkę i jest to bardzo dobre rozwiązanie. Już gdzieś o tym na forum pisałem. Jak masz gniazdo zapalniczki aktywne po stacyjce to podłączasz tam ładowanie od power banku i podczas jazdy będzie ci się on zawsze ładował a na postoju kamerka będzie korzystała z zasilania power banku i myślę że spokojnie na całą noc ono wystarczy a nawet dłużej. Można by to było sprawdzić oceniając jaki prąd ona pobiera ale mając na uwadze że nie pracuje cały czas więc na pewno będzie długo aktywny tryb parkingowy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Sty 2020, 18:12

Ja bym też rozważył Mikavi PQ 4. Cena zbliżona, ale masz np większy kąt nagrywania bo 170 stopni na przód i tył. Zawsze to lepiej niż 140. Do tego przetwornik na przód jest lepszy Sony Starvis IMX327, z tyłu ten samo co w Viofo. Do tego masz adapter ACC do podłączenie instalacji, oczywiście patent z powerbankiem też dobry.
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    GR Yaris – sportowy hot hatch i rajdówka w jednym
    GR Yaris to pojazd zarówno dla fanów sportowych samochodów, jak i amatorów rajdowej rywalizacji. Nowy hot hatch jest samochodem drogowym, ale pokrewieństwo z Yarisem WRC zaowocowało taką konfiguracją, ...