Więcej oktanów !-a spalanie ??

12 Mar 2008, 18:30

Mam takie pytanie.Czy ilość oktanów w paliwie ,może mieć związek z ilością spalanego paliwa??Pytam się dlatego ,bo do tej pory tankowałem E-95.I ot tak dla sprawdzenia jakie będzie miał osiągi wlałem pełen bak E-98.Dalo się zauważyć że ma większego kopa ,jak i stwierdziłem ,że chyba pływak mi się zawiesil.Bo sporo jeździłem i paliwa mniej mi ubywało niż przy E-95.Aby mieć tą pewność dotankowalem do pełna i okazało się że jednak pływak jest ok. ,a jest teraz mniej paliwożerny??.Czy potwierdzacie taką możliwość mniejszego zużycia paliwa ,przy zmianie oktanów na więcej??? :?:
kaza1
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz-Fordon
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Czy luksusowe SUV-y mogą być ekologiczne?
      Jeszcze dekadę temu aspekt ekologii w segmencie samochodów klasy premium nie był brany przez producentów pod uwagę tak mocno, jak w chwili obecnej. Co więcej, samochody luksusowe produkowane dzisiaj mogą poszczycić ...