Większe spalanie po wymianie pompy paliwowej

14 Wrz 2014, 20:26

Trochę tu strzelam czy to była pompa paliwowa czy olejowa w każdym razie zrobiono to za friko w ASO w ramach jakiejś akcji parę miesięcy temu. Dopiero ostatnio zwróciłem uwagę, że po zatankowaniu do pełna komputer pokazuje w najlepszym przypadku 700km kiedy przed tą wymianą pamiętam, że zwykle było ok 900km. 200km robi różnicę. Da się to jakoś zweryfikować? Co należy sprawdzić?
Yarecki
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Wrocław
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • 18 Wrz 2014, 10:01

Napisz jakie to auto? Takie jak masz w profilu? Jaki silnik?
    Czy cały czas jeździsz na takich samych dystansach jak przed wymianą?
    O ile większe spalanie L/100km pokazuje komputer?
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016

18 Wrz 2014, 11:24

Zgadza się, auto jak w profilu. Diesel 2.0 150 koni. Trudno mi powiedzieć o ile więcej wskazuje komputer, ale pamiętam że na trasie Opole - Toruń szło trochę ponad ćwierć baku. Ostatnio po takiej trasie wyszło mi ponad połowa. Trasa nieco inna ale kilometrowo różnica może parunastu km. Wcześniej pamiętam nie mogłem się nadziwić, że wskaźnik paliwa mało co się ruszał teraz widzę wyraźnie jak poziom spada w czasie jazdy. Jeżdżę niecały rok. Znalazłem gdzieś właśnie, że na baku powinien przejechać prawie 700 ale mil co by się mniej więcej zgadzało z pierwotnym zasięgiem jaki wskazywał komputer na poziomie 900km.
    Yarecki
    Początkujący

Zdjęcia: 0
    Miejscowość: Wrocław
    Auto: Peugeot 5008
    Silnik: 2.0
    Paliwo: Diesel
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2009
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy na świecie salon Audi w Dubaju
      Nowy salon Audi doskonale wpisuje się w obraz Dubaju - miasta rekordów. Niedawno odbyło się tu uroczyste otwarcie największego na świecie showroomu marki z czterema ringami. Uroczystość uświetnił występ amerykańskiej ...