Większe spalanie, spadek mocy, obroty - coś co nikt nie lubi :)

14 Kwi 2019, 10:00

Witam, mam mazde 6 2.0 2004 gg z której jestem bardzo zadowolony lecz od jakiegoś półrocza mam z nia lekkie problemy.

w sierpniu zeszłego roku jechałem z wloch do Holandii i pewnym momencie zauwazylem pierwszy objaw...
-Jechalem z predkoscia 110 i chciałem przyspieszyc na około 130 co okazało się ciężkie i zrobiłem to 10 razy wolniej niż do tej pory miał wielkie opory.Przy mniejszych prędkościach nie ma takiego problemu.
-kolejny objaw to większe spalanie robilem wcześniej na pelnym baku 750km teraz około 600 w trybie mieszanym caly czas jezdze.
- 3 objaw - podwyższone obroty przez jakichś czas na zimnym silniku...

szykuje się do odwiedzin u mechanika kolegi... , może nam jakas pomożecie?
piotresz
Nowicjusz

• 14 Kwi 2019, 16:18

piotresz napisał(a):mam mazde 6 2.0 2004 gg
    To jest benzyna czy diesel? Bo tego nie napisałeś...

Reasumując problemem jest większe spalanie i mniejsza moc, czy coś jeszcze zaobserwowałeś?
    Zapalał ci się check?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

15 Kwi 2019, 12:50

Dzięki za zainteresowanie... pali mi się tylko dsc off Ale to chyba z tym nie związane i abs bo mam pompę walnieta.

silnik benzynowy. Oprócz spadku, mocy większego spalania... i zwiększonych obrotów na zimnym to nie... nie zauważyłem nic i innego.
    piotresz
    Nowicjusz

19 Kwi 2019, 00:00

Samochód ma lekkość toczenia, nie grzeją się felgi po dłuższej jeździe?

Wyczyść przepustnicę i przepływomierz, a następnie sprawdź czy coś się poprawi.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

19 Kwi 2019, 12:29

Hamulce nowe, i łożyska ok, to było nawet ostatnio sprawdzane. No ok... akurat mam chwilę czasu... dam znac
    piotresz
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak kupić auto - kilka przydatnych wskazówek
      Zakup samochodu to ważna inwestycja, wymagająca namysłu. Przyszli właściciele nowych czterech kółek niejednokrotnie stają w takich momentach przed wielkimi dylematami, które nie sprowadzają się tylko do wyboru ...
      Hyundai Santa Fe Nowej Generacji w testach Euro NCAP
      Hyundai Santa Fe Nowej Generacji został uznany za najbardziej bezpieczny samochód w swoim segmencie, w ocenie Euro NCAP w 2012 roku. Wyniki we wszystkich kategoriach testowych okazały się najlepsze w klasie, co czyni ...