Wiercenie otworów w kolektorze ssącym bez jego ściągania

21 Cze 2009, 23:10

wczoraj odstawiłem xedosa do monażu sekwencji ... przed rozpoczeciem prac pytałem czy "fachowiec" ściągnie kolektor ssący pod wiercenie wkrętek żeby syf - opiłki nie leciały później do komory spalania na co odpowiedział twierdząco że zawsze ściągają.
Auto odbrałem późnym wieczorem to nie sprawdzałem jak to wszystko jest zrobione. Dzisiaj stwiedziłem, że śruby kolektora są nietknięte czyli wiercił na żywca a cały syf z wiercenia leciał do kolektora który po uruchomieniu silnka dostał się dalej. Czy ktoś z was miał podobne przygody. zastanawiam się czym to może skutkować i co w związku z tym zrobić ? Urwać mu jaja czy odpuścić ? Po to jest np. filter powietrza, żeby nawet mniejsze cząstki niż opiłki z wiercenia 7 otworów w kolektorze nie dostawały się do silnika. wyjaśniam dodatkowo dlaczego wogóle o to pytam - co jeśli syf - opiłki dostaną się np pod zawory wydechowe które nie będą się wtedy całkowicie domykać i ulegną wypaleniu lub też posiedzą sobie w komorze spalania i będą jeździć góra i dół po gładziach cylindrów ?
doktormedic
Nowicjusz

Miejscowość: tarnobrzeg

23 Cze 2009, 21:52

15 lat temu bylem szczesliwym posadaczem fiata126 P 600 ,gdy ulegl awarii odstawilem go do znajomego warsztatu ,po paru dniach wpadlem tam aby sprawdzic jak daleko sa z usowaniem awarii , mechanik pokazal mi tlok ,naktorym byla odbita nakretka m6 i zadnych sladow poniej innych nie bylo tylko wyrazny slad.Wsztscy zastanawiali sie jak to mozliwe ,a jednak mozliwe,Fakt ze w twoim przypadku niepowinni tak wiercic jest oczywisty ale mysle ze silnik to przetrawi.
dalton ,nie mylic z daltonizmem:)
dalton
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wodzislaw Śl
Auto: Audi a4
Silnik: 2.0 bp+ lpg 131 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Zatrzymać się i zwolnic to nie to samo!
    Często można zaobserwować sytuacje, gdy kierowcy zamiast całkowicie zatrzymać pojazd - np. przed znakiem stop czy przy zielonej strzałce do skrętu w prawo – jedynie redukują prędkość. Grozi to kolizją, policja może ...