Wilgoć, pleśń, woda na szybie - GOLF V

15 Lut 2013, 22:00

Witam,

Mam taki o to problem.
W tylnych drzwiach po obu stronach gromadzi się woda. Po opuszczeniu szyb i ich podniesieniu, od zew i wew. szyby są mokre.

W narożnikach szyb zbiera się niewielka ilość wody, tuż przy uszczelce (3-5 cm paseczek). Po jednej stronie w tym miejscu zrobiła się pleśń.

Znajomy też ma Golfa 5 i sytuacja jest podobna. Woda zbiera się w narożnikach tylnych drzwi.

Jemu to nie przeszkadza, ale mnie to wkur....

Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Na dole drzwi mają być jakieś dziurki, które odprowadzają wodę - nie znalazłem ich.

Kupiłem wkłady na wilgoć, wietrzę auto...

Jak sobie z tym poradzić?
hazardzik
Nowicjusz

Auto: GOLF V

18 Mar 2013, 20:36

Szyba nie trzeszczy przy ruchu ?
Zmień uszczelke, posmaruj ją wazelinką lub złap w kilku miejscach silikonem ( tylko kur** nie za dużo ) i z tego co kojarze w V nie ma dziur w drzwiach do odprowadzania wody tylko w progach.
CośTamWiem
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Zipp Vapor >50
Silnik: coś koło 0,3 2KM :)
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Mar 2013, 21:12

Szyby chodzą "ładnie".

Właśnie odpływów nie znalazłem.

Denerwuje mnie jeszcze fakt, że po opuszczeniu szyb z tyłu i podniesieniu ich do góry, po wew. stronie mam osadzoną wodę... (po całej szerokości szyb).

Z przodu nie ma takiego problemu.
hazardzik
Nowicjusz

Auto: GOLF V

19 Mar 2013, 19:48

Słuchaj, oczywistą rzeczą jest ,że to wina uszczelki, i to wina fabryczna, więc jeżeli tak to cie wpienia to kup nową ewentualnie dotnij kawałek uszczelki od innego modelu, jeżeli auto jest serwisowane to na pewno przyjmą to na gwarancje.
CośTamWiem
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Zipp Vapor >50
Silnik: coś koło 0,3 2KM :)
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Mar 2013, 06:49

Myślę,że tutaj nie powinno być większego problemu,tak jak słusznie pisze Przedmówca; to nic innego jak tylko kwestia wadliwej uszczelki,stąd też problem z wilgocią czy parowaniem. Wymiana na pewno pomoże.
Dabtuner
Aktywny

03 Maj 2013, 10:37

Mam podobne zdanie na ten temat,zresztą w wielu przypadkach jeżeli już woda dostanie się do środka lub ogólnie są problemy ze szczelnością,to nie trudno o pleśń. Wówczas zalecałbym profesjonalne ozonowanie samochodu.
Ozon24
Nowicjusz

Auto: BMW 525

03 Maj 2013, 14:31

nie jest to wina uszczelki, bo ta nie ma za zadanie trzymać zupełnej szczelności, wina jest brak odprowadzenia wody, z drugiej strony w większości za takie rzeczy odpowiedzialne jest niedogrzewanie auta w zimie (kiedy wilgoć zbiera się dość mocno), jeżdżenie cały czas z włączoną kilmatyzacją i zamkniętymi szybami oraz makabrycznej ilości wygłuszeń, które jak to gąbka, ciągną wode ile wlezie :mrgreen:
przypuszczam, że kolega non stop jeździ z zamkniętymi szybami na klimie (w nowych autach nawet się czasem tego cholerstwa wyłączyć nie da), więc nie dziwcie się że nie ma suszenia wnętrza, inna sprawa że jak tak dalej pojeździ (nie robiąc odpływów w drzwiach) to ruda wpierdzieli auto z prędkością światła :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)