Witam chciał bym kupić samochód do 6000zł proszę o radę..

16 Lut 2010, 14:32

Mam już na oku kilka modeli takie jak Polo, Ibiza , może i Brawo.
Chciałbym się dowiedzieć czy to są dobre samochody wiem, że za 6000 tys nie będzie rewelacji ale interesuje mnie ich awaryjność i czy części są tanie... mam też pytanie co do mocy silnika.
hans86
Nowicjusz

Miejscowość: Nw

16 Lut 2010, 14:46

Ibiza to Polo tak naprawde gdyż posiada tą samą płyte podłogową.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Lut 2010, 15:13

czy te auta korodują mocno???
hans86
Nowicjusz

16 Lut 2010, 16:05

dołóż tysiaca i kupuj punto 2, fajne autko ekonomiczne, i nawet ladne, ewentualnie jakis opel czesci tanie jak do fiata i proste w obsludze
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

16 Lut 2010, 16:12

Z tej trojki co wymieniłeś, to stawiam na ibize, to samo co polo, tyle ze w innym opakowaniu i możesz kupic nawet 2 lata młodszy rocznik od polowki.

ps. a to gadanie "dołóż" to kolego tower w cztery lietry mozesz sobie wsadzić, jak ktos pisze ze tyle to tyle i ani gorsza wiecej, tak mozna pisac w nieskończoność, doloz 2 tysiace to kupisz e36, dołóż 4 to kupisz astre II,doloz 100 tysiecy to kupisz bume 5 dołóż milion to kupisz vipera. Ehh.. dołóż dołóż
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

16 Lut 2010, 18:08

Ja bym spokojnie brał Ibize a co do rdzy znowu nie przesadzajmy,ja jeszcze nigdy pognitej Ibi nie widziałem ale jesli już to napewno nie ma tragedi.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamujesz awaryjnie? Rób to na maksa!
    Instalowane w samochodach systemy typu ABS, ESC czy ASR podnoszą bezpieczeństwo jazdy pod warunkiem, że kierowca wie, jak działają i jak z nich korzystać. Szczególnie dotyczy to przeciwblokującego układu hamulcowego ...

16 Lut 2010, 19:11

To będzie mój pierwszy samochód mam zamiar jechać na giełdę na co mam zwracać uwagę przy kupnie samochodu z rocznika 95/96????????
hans86
Nowicjusz

17 Lut 2010, 09:48

Przede wszystkim nie dokonuj transakcji na giełdzie !!!
Tam możesz tylko znalezc interesujący Ciebie pojazd i umów się poza giełdą na oględziny auta w znanym Tobie albo jakiemuś Twojemu wujkowi warsztacie.Oczywiście musisz za ten przegląd zapłacic.Jeśli sprzedający nie zgadza się na takie rozwiązanie,to odpuszczaj to auto,bo coś pewnie jest z nim nie tak i właściciel ma coś do ukrycia. Pamiętaj,że tym okresie na giełdzie,to nawet niczego dobrze nie obejrzysz.Zabryzgane podwozie nie jest do oglądania pod kątem korozji,nawet jak byś w akcie desperacji rzucił się na glebę... :wink:
Jeszcze jedna zasada. Nigdy nie kupuj auta sam. Zawsze lepiej byc w kilka osób (szczególnie jak ktoś się trochę zna),bo cztery pary oczu zobaczą więcej niż jena para... A oprócz tego przydaje się trzezwe spojrzenie,które hamuje kupującego przed klasycznym "napaleniem".

Co do szczegółów... Znasz się trochę na samochodach i ich podstawowych podzespołach..? Bo jak nie to możesz tylko zobaczyc czy auto nie jest zgnite,czy ma równe szczeliny (symetryczne szpary) po obu stronach karoserii,czy nie ma zdartych opon na jakiejś jednej krawędzi,czy silnik nie jest obryzgany olejem,czy ma równe oznaczenie szyb,czy numery nadwozia zgadzają się z dokumentami,czy pierdzi wydech oraz się ewentualnie przejechac co w razie drobnych niedomagań tego auta ,nie będzie przez Ciebie zauważone (bo nie znasz tego auta)...

I calkiem na koniec...
Dobrych aut zacząłeś szukac więc nie daj się przekręcic na jakieś egzotyczne wynalazki.
Polo i Ibiza z 1,4 to dobry wybór. Unikaj w tych samochodach silnika 1,0.Silnik jest słaby,awaryjny i nie jest oszczędny jak na swoją pojemnośc.Do tego zestawu możnaby dorzucic jedynie Corsę,którą z 1,4 lub ewentualnie z 1,2 można nawet kupic z założonym gazem.
Ostatnio edytowany przez artur73, 17 Lut 2010, 13:24, edytowano w sumie 1 raz
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lut 2010, 12:39

Właśnie jeszcze ta Corsa B... Dobry samochodzik, teściowa ma 1,4 60KM, pali niewiele, nie psuje się, zgrabnie wygląda i nawet pognita nie jest. Zaskakująco zrywne autko. Jedyny mankament to zwrotność...Parkowanie na dwa razy, reszta miodzio. No i ważna sprawa-silnik ośmiozaworowy bezkolizyjny, jak rozrząd trzaśnie nic się nie dzieje.
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze

17 Lut 2010, 13:22

qbik napisał(a):silnik ośmiozaworowy bezkolizyjny, jak rozrząd trzaśnie nic się nie dzieje.

Moim zdaniem coś się raczej Tobie pomyliło. :wink:

Ten silnik ma kolizyjny rozrząd. :???:
:grin: :grin: :grin:
artur73
Awatar użytkownika

17 Lut 2010, 15:59

Nie będę się spierał, być może się mylę, choć wydaje mi się, że mam rację ;) Mowa o czterocylindrowym benzynowym silniku poj. 1,4 moc 60 KM, tak? Były trzy różne wersje i ta jest najsłabsza, w Ecotecu to bez dyskusji, ale w tym... Nieważne, niemniej uważam, że auto solidne.
qbik
Początkujący

18 Lut 2010, 07:26

Wiesz co... Ja też spotkałem się z opinią,że bezkolizyjności C14NZ (sam taki silnik mam :wink: )tak że masz prawo miec takie wiadomości ale niestety ...przy zerwaniu paska przeważnie jest "całusek" :smile:

Silniki 14NV C12NZ i C14NZ są silnikami kolizyjnymi natomiast silniki C16NZ C18NZ C20NE są silnikami bezkolizyjnymi aczkolwiek zdarzały się przypadki,że w niektórych modelach Corsy, występowały silniki C14NZ z tak zwaną wyższą głowicą wtedy nawet jak strzelił pasek to zawory się nie krzywiły. Myślę,że stąd wziął się pogląd o bezkolizyjności tego silnika. :wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

18 Lut 2010, 09:16

Aha... No widzisz ;) Dobrze wiedzieć, dzięki za wyjaśnienie.
qbik
Początkujący

18 Lut 2010, 14:37

wszystko ok. tylko mieliście mnie doradzać a nie spierać się o kolizyjność silnika corsy.... xd:)) pozdrawiam i liczę na kilka dobrych rad.,... :wink:
hans86
Nowicjusz

18 Lut 2010, 14:48

A skąd dokładnie jesteś??
Barol
Awatar użytkownika