Witam mam problem z zakupem samochodu na sprzedaż

04 Kwi 2015, 16:19

Witam mam okazje kupić samochód Vana Fiat Panda 2004r za 1500zł od firmy więc faktura będzie wypisana na mnie. Wartość takiego to około 5000zł Nigdy tego nie robiłem dlatego proszę o pomoc.
Dlatego zastanawiam się co do zakupu tego samochodu na sprzedaż.
1. Czy jest możliwość kupna na sprzedaż samochodu jeżeli nie posiadam działalności gospodarczej ??
2. Jak powinna wyglądać w skrócie cała procedura ??
3. Po zakupie samochodu co muszę zrobić Wpłacić opłate 2 % ?
4. Czy muszę przerejestrować na siebie jeżeli chcę sprzedać od razu ?
5. Oc od vana czy jest droższe ??
6. Jakie są koszty związane z odsprzedażą samochodu jeżeli sprzedam za większą kwotę
Za Pomoc dziękuje i pozdrawiam
kurzyk19
Obserwowany

Auto: Punto

04 Kwi 2015, 16:50

kurzyk19 napisał(a):1. Czy jest możliwość kupna na sprzedaż samochodu jeżeli nie posiadam działalności gospodarczej ??
2. Jak powinna wyglądać w skrócie cała procedura ??
3. Po zakupie samochodu co muszę zrobić Wpłacić opłate 2 % ?
4. Czy muszę przerejestrować na siebie jeżeli chcę sprzedać od razu ?
5. Oc od vana czy jest droższe ??
6. Jakie są koszty związane z odsprzedażą samochodu jeżeli sprzedam za większą kwotę
Za Pomoc dziękuje i pozdrawiam

Podatek PCC3 musisz płacić zawsze jeżeli koszt zakupu auta przekroczy 1000zł. Nie ma obowiązku rejestracji. OC zależy od firmy ubezpieczającej, niektóre mają wg kryteriów przeznaczenia auta np van. Nie mając działalności gospodarczej żeby sprzedać auto z zyskiem musisz mieć minimum pół roku, jeżeli nie spełniasz tych warunków, lepiej daj sobie spokój. Skarbówka cię złapie, prędzej czy później.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...