Wkładka do zamka - zabezpieczenie samochodu po zgubionym kluczyku

30 Gru 2017, 03:35

Witam
Posiadam Renault Fluence 1.6 2016r. Poszukuję wkładki do zamka do drzwi kierowcy. Na allegro nic nie mogę znaleźć i na olx też.
Jakby ktoś mnie pokierował gdzie takiego czegoś szukać będę wdzięczny.
wojtekk777
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 05 1992
Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Renault Fluence
Silnik: 1.6 benzyna 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

30 Gru 2017, 12:47

A co u Ciebie się dzieje że musisz wymienić wkładkę ? Może da się uratować? Tu masz zestaw klucz, stacyjka, wkładka. [link do oferty na Allegro wygasł]
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Gru 2017, 03:13

Jaki rok temu z gubiłem jeden kluczyk. Myślałem że jakiś dzieciak znalazł i się bawi - ale to nie ważne. Ostatnio chce jechać na święta do rodzinki, wsiadam do samochodu, kręcę i nie odpala. Kilka razy i nic. Bez nadziei podnoszę maskę - może coś zobaczę - patrzę a tam trzy przewody przecięte. Posztukowałem i odpalił. Ktoś je przeciął - zwierzak raczej nie. Mam blokadę skrzyni biegów. Nie było oznak że się ktoś próbował wkraść - normalnie wszedł. Odpalił ale nie odjechał i z nerwów przeciął przewody żeby mi jeszcze zaszkodzić - taka jest moja hipoteza. Dlatego szukam wkładki.
Ktoś ma mój kluczyk.
Zmienię kod w kluczyku - zdalnie nie otworzy i nie odpali ale dalej może wejść do samochodu i coś ukraść albo narobić szkód.
Pomysł mam taki by wymienić wkładkę w drzwiach, kluczyk do nich trzymać w pudełku w domu, zmienić kod w kluczyku który mam do zdalnego otwierania i odpalania. W ten sposób nie wejdzie mi do samochodu i go nie odpali. Kluczyk do wymienionej wkładki będę miał tylko jak będę musiał się dostać do samochodu nie otwierając go zdalnie.
wojtekk777
Nowicjusz

03 Sty 2018, 10:50

wojtekk777 napisał(a):Zmienię kod w kluczyku - zdalnie nie otworzy i nie odpali ale dalej może wejść do samochodu i coś ukraść albo narobić szkód.
Kodu nie zmieniasz tylko wylogowujesz tamten kluczyk. Nie wiem dokładnie jak jest w tym modelu ale przypisanie kluczyków od nowa powinno załatwić sprawę. Wtedy próba otwarcia tamtym kluczykiem spowoduje załączenie alarmu, a nawet jak by się dostał do samochodu to go nie odpali.

Musisz jeszcze wziąć pod uwagę to że w prawych drzwiach też jest wkładka do zamka więc zmiana jej tylko z jednej strony to szkoda zachodu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

04 Sty 2018, 02:43

W prawych drzwiach mam zaślepkę - nie mam wkładki
wojtekk777
Nowicjusz

04 Sty 2018, 10:35

wojtekk777 napisał(a):W prawych drzwiach mam zaślepkę - nie mam wkładki
Pod zaślepką sprawdzałeś czy nie ma wkładki? Bardzo często tam są w zależności od modelu samochodu,a zaślepkę wyłamuje się to taka opcja awaryjna.

Jak wymienisz wkładkę tylko w zamku od kierowcy to będziesz musiał ze sobą wozić drugi kluczyk w razie czego. Decyzja oczywiście należy do Ciebie.

Ja bym jednak został przy obecnej wkładce i wylogował tamten kluczyk.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zbyt zmęczony, żeby wracać!
    Przed nami ostatnie dni wakacji i nieuniknione powroty do domów. To, jak będzie przebiegała podróż, zależy w dużej mierze od naszego przygotowania. Powroty z wakacyjnych wyjazdów mogą okazać się problematyczne, ...

04 Sty 2018, 10:52

Teraz w wiekszości auta już nie zakładają wkładek od pasażera. Rzadko się zdarza żeby były.

Wykodowanie klucza to też słaba opcja, ja bym nie chciał żeby mi ktoś codziennie szabrował po aucie. No niby nie odpali i nie pojedzie ale szkód może narobić.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Sty 2018, 18:40

Kao napisał(a):Teraz w wiekszości auta już nie zakładają wkładek od pasażera. Rzadko się zdarza żeby były.
Teraz patrzę że to auto bardzo świeże z 2016 roku :/

To może pomyśleć nad wymianą zamka i stacyjki żeby już operować jednym kluczykiem i mieć problem z głowy raz na zawsze.

Ciekawe jak by zgłosić kradzież kluczyka do ubezpieczyciela. Jak by wyglądało pokrycie kosztów takiej operacji.
Kacper
Forumowicz VIP