Włączajacy się mikrofon w CB

22 Lip 2008, 16:54

Witam.Co może być przyczyną samoistnie włączajacego się mikrofonu w CB?Dodam,że taka sytuacja jest tylko wtedy,jak jest mocny sygnał - zazwyczaj,gdy pokazuje się czerwone pole przy odbieraniu.Po wyłączeniu mikrofoniu po nadawaniu,czasami też się sam włącza.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Lip 2008, 09:03

@Albert - musisz sprawdzić ciągłość ekranu na przewodzie od "gruchy". Najprawdopodobniej masz uszkodzony i to powoduje problemy. Najprościej będzie to sprawdzić zamieniając gruchy (musisz pożyczyć od kogoś) i sprawdzić, czy problem powtarza się nadal. Jeśli to nie pomoże - raczej serwis Cię tylko poratuje...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

29 Lip 2008, 11:39

Dzięki za odpowiedz.Sprawa chyba się wyjaśniła - przytachałem wszystko z samochodu do domu i podłączyłem pod zasilacz.Okazało się,że nie ma masy na zasilaniu do radia.Dopiero jak masę przyłożyłem do obudowy radia lub do obudowy wtyczki z anteny,to radio zajażyło.Czyli wychodzi na to,że masa do radia leciała przez karoserię,uchwyt anteny na klapie bagażnika,wtyczkę anteny,przewód antenowy(ekran) i dopiero do radyjka.Muszę dzisiaj radyjko rozkręcić i sprawdzaić gdzie ta masa się gubi,bo coś gdzieś nie styka.I w momencie jak ta masa z wtyczki zapalniczki pojawiała się na radiu,to wtedy włączało się nadawanie.A spowodowane to było przypuszczam wysokim swr-em,który podnosił się w momecnie styku masy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000