Włączanie klimatyzacji, a otwieranie okien i drzwi w samochodzie

28 Lip 2017, 09:16

Witam.

Mam szybkie pytanie, jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość. Czy to prawda, że po włączeniu klimatyzacji należy otworzyć okna na jakiś czas? Od lat używam klimatyzacji, a ostatnio obiło mi się to o uszy...

Dzięki i pozdrawiam! :)
rotters
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 11 05 2011
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 1.6 120 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Lip 2017, 11:02

rotters napisał(a):Czy to prawda, że po włączeniu klimatyzacji należy otworzyć okna na jakiś czas? Od lat używam klimatyzacji, a ostatnio obiło mi się to o uszy...
Takie działanie ma na zasadzie szybkie przewietrzenie auta kiedy jest bardzo nagrzane. Stało np. w pełnym słońcu i w środku masz wysoką temperaturę. Pomagasz w ten sposób klimatyzacji w szybszym schłodzeniu wnętrza. W innych przypadkach nie ma to sensu :)

Czyli jak masz auto nagrzane to najpierw je wietrzysz przez chwilę wsiadasz i włączasz klimę ale już przy zamkniętych oknach i drzwiach. Możesz np. uchylić jeszcze na chwilę jak klima będzie już działała tylne szyby robiąc nie dużą szparę którędy pozostałe ciepłe powietrze się wydostanie. Trzeba jednak pamiętać żeby je zamknąć jak klima zacznie już wydajnie chłodzić.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

28 Lip 2017, 11:22

Dzięki za odpowiedź, bardziej chodziło mi o pogłoski, że podczas włączania klimy w zamkniętym pomieszczeniu uwalnia ona jakieś opary, związki, substancje, cokolwiek, co mogłoby szkodzić człowiekowi. Przeczytałem gdzieś to w internetach, dlatego wolałem zapytać tutaj forumowiczów :)
rotters
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Lip 2017, 11:32

rotters napisał(a):bardziej chodziło mi o pogłoski, że podczas włączania klimy w zamkniętym pomieszczeniu uwalnia ona jakieś opary, związki, substancje, cokolwiek, co mogłoby szkodzić człowiekowi
Układ klimatyzacji jest szczelny więc z niego nic nie może się uwalniać :) Oczywiście trzeba dbać o czystość całego układu nawiewu wraz z filtrem kabinowym i wymieniać go na czas bo to jest główne siedzisko ewentualnych bakterii. Do tego trzeba przynajmniej raz w roku stosować preparat z sondą który rozpyla się na parownik klimatyzacji.

Jak będziesz miał klimę zagrzybioną to wietrzenie przez chwilę nie pomorze :) a jak czujesz jakiś dziwny zapach po włączeniu klimatyzacji to już czas najwyższy żeby zabrać się za czyszczenie tego układu.
Kacper
Forumowicz VIP

28 Lip 2017, 11:35

Dzięęęęki :) No mam trochę problemów z klimatyzacją od jakiegoś czasu, nie mogę znaleźć kompetentnego warsztatu w Warszawie, zazwyczaj jak oddaje do naprawy to przez jakiś czas jest ok, potem problem wraca..
rotters
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Lip 2017, 15:09

rotters napisał(a):zazwyczaj jak oddaje do naprawy to przez jakiś czas jest ok, potem problem wraca..
Napisz konkrety jaki to dokładnie problem?

Co do warsztatów szukaj takich które głównie zajmują się tylko klimatyzacją a nie wszystkim jak to zazwyczaj bywa :)
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator w naszym samochodzie
    W tym temacie nie dyskutujemy o problemach z akumulatorami i ładowaniem. Jak odłączać/podłączać akumulator? Przy odłączaniu klem od akumulatora najpierw należy odłączyć przewód minusowy – pozwoli to uniknąć zwarcia ...

31 Lip 2017, 14:04

Nie jestem specjalistą, więc się szczegółowo nie wypowiem, ale były to różnego typu problemy, z chłodnicą.. itp. apropo, wiesz może w jaki sposób mógłbym znaleźć dobry warsztat?
rotters
Nowicjusz
Awatar użytkownika

31 Lip 2017, 14:16

rotters napisał(a):wiesz może w jaki sposób mógłbym znaleźć dobry warsztat?
Szukaj głównie takiego który specjalizuje się w naprawach klimatyzacji.
Kacper
Forumowicz VIP

02 Sie 2017, 09:16

Jak najbardziej. W zależności od tego skąd jesteś, poszukaj w swojej okolicy takiego warsztatu.
łączniczka
Nowicjusz

Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Chevrolet

29 Sie 2017, 15:51

Jeśli masz problem z klimatyzacją, to najlepiej znaleźć odpowiedni dla siebie warsztat, gdzie w końcu naprawią. Ja też kilka miesięcy temu miałem problem z klimatyzacją, ale wszedłem sobie na stronę mi.eu, którą polecił mi mój znajomy. Jest o tyle fajna, że można znaleźć warsztat w swoim mieście, w zależności od tego, w jakim mieszkasz :) Sprawdzisz sobie dodatkowo opinie na temat danego warsztatu, co tez jest pomocna rzeczą
pablito12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 09 2000
Auto: huyndai i20
Silnik: 1.4 CRDi
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2000