Wlałem borygo do płynu hamulcowego

12 Gru 2019, 09:09

Witam

Sytuacja wygląda tak, nie wiem dlaczego nie pytajcie ale wlałem trochę płynu chłodniczego około "100ml" tam gdzie jest płyn hamulcowy. przejechałem pare kilometrów i teraz szykuje mi się dłuższa trasa. Czy taka niewielka ilość płynu zaszkodzi, co robić jechać ostrożnie i obserwować czy coś się dzieje. Co sugerujecie?
dave227
Nowicjusz

12 Gru 2019, 10:12

Tylko i wyłącznie wymiana całego płynu :!:
W układzie hamulcowym płynu hamulcowego jest niewiele i nawet 100ml innego płynu może zmienić i to znacząco temp. wrzenia, gęstość i inne w płynie hamulcowym. A to może skutkować znacznym pogorszeniem siły hamowania, albo nawet brak hamulców.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Gru 2019, 10:32

dave227 napisał(a):Czy taka niewielka ilość płynu zaszkodzi, co robić jechać ostrożnie i obserwować czy coś się dzieje. Co sugerujecie?
Zaszkodzi i stworzy niebezpieczeństwo na drodze. Wymiana całego płynu w warsztacie zajmie chwilę często mają teraz maszyny które automatycznie wykonują wymianę bez zapowietrzania układu.

dave227 napisał(a):teraz szykuje mi się dłuższa trasa
Koniecznie przed trasą wymień cały płyn dla własnego i innych bezpieczeństwa na drodze.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Gru 2019, 11:32

Dziękuję wam serdecznie za odpowiedzi, auto w warsztacie wymienią dzisiaj przed wyruszeniem w trasę.
dave227
Nowicjusz

12 Gru 2019, 11:35

dave227 napisał(a):auto w warsztacie wymienią dzisiaj przed wyruszeniem w trasę
Dobra decyzja! Szerokości :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Subaru Crosstrek plug-in hybrid - kompaktowy SUV
    Subaru Crosstrek, w Polsce znany pod międzynarodową nazwą Subaru XV, to kompaktowy SUV, który w wersji hybrydowej plug-in jest napędzany silnikiem typu bokser 2,0 l o mocy 138 KM i silnikiem elektrycznym o mocy 120 ...
    Czy Honda Accord to dobra inwestycja?
    Decyzja o zakupie nowego auta dla wielu osób jest prawdziwą męczarnią. Bardzo duża oferta, bardzo dużo danych liczbowych, mnóstwo informacji. Jednak przyjrzyjmy się na przykładzie jednego z modeli Hondy jakie ...