Wlałem dziś 100ml oleju słonecznikowego do baku/ na 5l ropy

24 Lut 2011, 01:02

Wlałem dziś 100ml oleju słonecznikowego do baku/ na 5l ropy
Poniesiony myślą chłopaków z Top Gear

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

przygotowałem taka samą mieszankę.
Tylko jest jedno ale, przed wlaniem wiekszej ilości zapytam expertów
Silnik 2.0 w Citroenie Xsara Picasso o oznaczeniu LX to Common Rail?
Lać czy nie lać?
Silnik w prezentowanym Volvo jest trochę stary, tudzież w tym filmie Polo 1.9-

Tu z kolei mercedes

Teraz krótkie pytanie lac czy nie lać?
Znalazłem też na youtube Xsantię tankowaną tym

Na plus przemawiają koszty olej mam za darmo od chińczyka wiec dochodzi znikomy koszt rozpuszczalnika, dodam ze na stacji leję biodiesla
Panowie wasze zdanie...
Ostatnio edytowany przez silveraxe, 25 Lut 2011, 00:16, edytowano w sumie 1 raz
silveraxe
Nowicjusz

Miejscowość: Birmingham

24 Lut 2011, 09:48

Chodzi o zużyty olej?!Jesteś w stanie tak go przefiltrować, by nie pozostało nic nieczystości?!Nie jesteś :!: Pamiętaj ,układy wtryskowe(pompy) są bardzo wrażliwe na brak odpowiedniego ciśnienia paliwa,taki brudny rzepak zapaskudzi ci filtr szybko i będziesz miał kłopoty.Jeśli nie masz czujników analizujących jakość paliwa ,to rzepak możesz lać w odpowiednich proporcjach,ale do zwykłych diesli,wolnossących lub ze zwykłymi pompami i wtryskiwaczami,ale rzepak prosto ze sklepu :!: Tutaj nie radzę,masz silnik HDI (CR).Ja osobiście mając silnik common rail nie wlałbym rzepaku a tym bardziej takiego po frytkach :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Kwi 2011, 13:37

Moja obecność na forum będzie raczej z pozycji biorcy niż dawcy informacji, a to ze względu na to, że moje zainteresowania motoryzacją ograniczają się raczej do bieżących potrzeb szczęśliwego posiadacza czterech kółek.
Sami chyba widzicie, że w ostatnim czasie próbują nas dorżnąć cenami paliwa. Trzeba coś zrobić, żeby się nie dać, więc zaciekawił mnie temat oleju rzepakowego. Myślałem o tym już wcześniej, ale chciałbym poznać opinię fachowców. Oczywiście popieram zdanie, że tylko czysty olej ze sklepu. Jednak chciałbym wiedzieć czy moja Xantia z 97-mego roku z silnikiem 2.1 TD to przeżyje. A jeżeli przeżyje, to jak długo pociągnie na takiej diecie. Chciałbym też poznać Waszą opinię jakie proporcje z normalnym paliwem zalecacie i czy może dodawać do tego jakieś polepszacze.
Pozdrawiam
yaro21
Nowicjusz

Miejscowość: z Polski

01 Kwi 2011, 14:19

Szczerze?!Nie miałbym żadnych oporów,tylko ,nie lałbym samego rzepaku,trochę ON by się jednak przydało,chociaż te 20%.Jest jeden problem,zobacz tylko ile kosztuje rzepak w Biedronce 4.60 zł litr,jaki sens?! Mój brat a piszę to z całą odpowiedzialnością,Peugeotem Partnerem z silnikiem TD na pełnym zbiorniku (tylko olej rzepakowy,jeszcze wtedy był tani)przejechał 1800 km jadąc praktycznie non-stop,mówi ,że silnik pracował jak na ON,żadnej różnicy :!: Nie wiem tylko czy z powrotem też jechał na rzepaku.Naturalnie do silnika Common-rail rzepaku bym nie zastosował :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Cze 2011, 09:57

PhantomASA1 napisał(a):...Mój brat a piszę to z całą odpowiedzialnością,Peugeotem Partnerem z silnikiem TD na pełnym zbiorniku (tylko olej rzepakowy, jeszcze wtedy był tani) przejechał 1800 km jadąc praktycznie non-stop, mówi, że silnik pracował jak na ON, żadnej różnicy :!: ...

ten silnik spala wszystko co jest choc troche tluste ;)
viwaldi

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niedzielny kierowca na autostradzie - nie bądź taki!
    W okresie świąteczno-noworocznym wielu polskich kierowców przemierza setki kilometrów, by spotkać się z bliskimi czy spędzić wolne dni z dala od domu. Nierzadko przynajmniej część trasy pokonują autostradą lub ...
    Opel Cascada - efektowny kabriolet na każdą pogodę
    Nowy Opel Cascada to elegancki, czteromiejscowy kabriolet o wydłużonej sylwetce z wysokiej jakości miękkim dachem. Jako jeden z czołowych modeli Opla Cascada wyróżnia się nie tylko gabarytami (długość: prawie 4,7 m), ...