Wlanie płynu hamulcowego do układu chłodzenia - jakie konsekwencje?

11 Sty 2023, 04:35

Pacjent Ford Focus MK1 tddi diesel. Dowiedziałem się przez kobietę, że 50 km temu dolała płynu hamulcowego do chłodnicy. Natychmiast wziąłem się za strzykawkę, wylałem cały płyn z zbiorniczka, przepłukałem wodą, dałem mu pochodzić 5 minut i zalałem płynem chłodniczym. Póki co jeździ, jakie mogą być konsekwencję tego i jakie działania dalej podjąć?
neQ3232
Obserwowany

11 Sty 2023, 11:52

Czy po dolaniu płynu hamulcowego do zbiorniczka odpalała samochód?

Warto tu wiedzieć, że płyn hamulcowy ma właściwości żrące, więc jego błędne zastosowanie bez względu na okoliczności może skończyć się fatalnie. Nawet niewielka jego ilość w układzie chłodzenia może wyrządzić poważne zniszczenia w silniku, uszkodzić uszczelnienia układu itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Sty 2023, 13:13

Rokiko napisał(a):Czy po dolaniu płynu hamulcowego do zbiorniczka odpalała samochód?

50km bez odpalenia silnika to ciężko przejechać :mrgreen:
Płukanie i wymiana płynu chłodzącego bardzo wskazane.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

11 Sty 2023, 13:23

yeti65 napisał(a):50km bez odpalenia silnika to ciężko przejechać :mrgreen:
No tak :mrgreen: jakoś mi to umknęło :ok:

W tym przypadku pozostaje jedynie dobre
yeti65 napisał(a):Płukanie i wymiana płynu chłodzącego bardzo wskazane.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Sty 2023, 14:38

Dokładnie. I im szybciej tym lepiej, bo z czasem płyn może zeżreć gumowe węże od układu chłodzenia. Oczywiscie nie bezie to tak, ze od razu wyskoczą dziury, ale płyn osłabi ścianki wewnętrzne tych węży i po jakimś czasie, w najmniej oczekiwanym momencie płyn wycieknie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Mille Miglia 2017 - najpiękniejszy rajd na świecie
    Po 4 dniach i tysiącu mil kierowcy startujący w Mille Miglia dotarli do Brescii! Najpiękniejszy rajd na świecie dobiegł końca. Prawie pół tysiąca zabytkowych aut wyścigowych, co najmniej drugie tyle samochodów ...