Wloty powietrza na masce a woda

29 Wrz 2021, 22:38

Witam. Ostatnio zastanawiałem się patrząc na Dodge Demon'a mającego wielki wlot na masce i w lampach, z których powietrze trafia prosto do komory, w ktorej jest filtr powietrza i jak tam filtr nie jest kompletnie mokry podczas deszczu? Nie da sie odseparować wody od powietrza żadną siatką przecież, a tym wlotem na masce to woda ma prosta droge do filtra jeszcze w dodatku nie, że ma gdzie spłynąc obok filtra i jakimś otworkiem na dnie wydostać się tylko leje się na filtr z góry. Nie moge nigdzie znaleźć informacji na ten temat. Są jakieś "progi" przed filtrem zeby woda się nie wlewała i uciekała jakoś wkomponowanymi w maske i wlot kanalikami na zewnatrz? To by miało sens ale czy tak jest? Jak byście rozwiązali taki problem?
Skrzynia
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

30 Wrz 2021, 11:43

W takim przypadku filtry są odpowiednio skonstruowane tak żeby nie przepuszczały wody lub mają odpowiednio zaprojektowany dolot który uniemożliwia lanie się wody podczas dużej ulewy na trasie są też specjalne osłony które można w czasie takiej pogody zakładać na filtry.

Zobacz sobie z ciekawości sportowe zewnętrzne filtry do motorów tam czasem nawet można kupić na nie specjalne ochraniacze ale w większości przypadków nie są one potrzebne i nic się nie dzieje niepokojącego bo filtr będąc nawet na zewnątrz jest tak usytuowany że warunki atmosferyczne nie mają tu większego wpływu na jego działanie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Paź 2021, 10:44

Pooglądałem sobie te filtry do motocykli i dobra jak jest filtr zabudowany osłoną to widać, że woda nie ma gdzie wlecieć za specjalnie ale są takie filtry stożkowe calkiem odkryte albo cześciowo odlryte i wtedy deszcz musi sie jakos tam dostać. Myślę, że te odkryte filtry są z tego powodu że motorem nie jeździ sie w deszczu zazwyczaj. Znaczy, żeby nie było że jestem jakiś szalony, zdaje sobie sprawę, że wszystko zaprojektowane jest przez inżynierów a nie ludzi z łapanki i że to ma działać. Po prostu nie rozumiem jak to działa. Muszę poszukać jakichś rysunków technicznych albo animacji, pokazujących jak wyglądają wloty powietrza na masce w środku i jak konkretnie wygladaja rozwiązania zapobiegające zamoczeniu sie filtra. Wpadł ktoś na coś takiego?
Skrzynia
Nowicjusz

06 Paź 2021, 12:09

Zależy od tego czy to są rozwiązania stosowane bezpośrednio przez producenta samochodu czy na zasadzie tuningu bo w tym drugim przypadku raczej nikt nie zwraca uwagi na deszcz :)

Mając wlot powietrza umieszczony na masce i pod nim bezpośrednio filtr powietrza to podczas jazdy pęd wiatru będzie spychał wodę prawdopodobnie poza filtr. Tak naparawdę trzeba by było to opisać na konkretnym przykładzie i sprawdzić co dzieje się podczas dużej ulewy czy faktycznie filtr robi się bardzo mokry.
Rokiko
Forumowicz VIP

28 Paź 2021, 15:55

Przypomniał mi się temat jak niechcący przeglądałem oferty samochodów :) i tam akurat był taki filtr oryginalnie zamontowany. Widać tu dokładnie że jest on osłonięty od silnika aby ciepłe powietrze z rozgrzanego silnika nie miało do niego dojścia. Nie widać niestety jak to wygląda od spodu ale tam jest na pewno zrealizowany jakiś odpływ dla wody która mogłaby się dostać.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

30 Paź 2021, 14:28

Jest kilka filmikow na yt gdzie ludzie do challengerow wstawiaja obudowe filtra z demona i ta z demona ma taki wlasnie lejek do dołu. Troche już zdążyłem poogarniać jak to wygląda w autach różnych i okazuje się, że po prostu przekombinowałem z tym jakie rozwiązania mogą być stosowane, a rzecz jest dużo prostrza.
Skrzynia
Nowicjusz