Wofer aktywny, kilka pytań

23 Maj 2010, 16:38

Witam, mam sprawe związaną z zamontowaniem tuby do samochodu.
Nie znam się dokońca na car audio, dlatego sięgam po porade.
Otóż mam tube, ale nie mam głosnika, tuba którą posiadam nie jest aktywna, czyli musiałbym dokupic głośnik i wzmacniacz czy tak??
Nie lepiej i taniej wyszłoby kupienie tuby aktywnej do której nie potrzebuje już wzmacniacza tylko podpinam bezpośrednio pod sprzęt w samochodzie. Czy dobrze rozumuje znaczenie słowa tuba aktywna??

Ponieważ znalazłem taką tube aktywna:

:arrow: [link do oferty na Allegro wygasł]

....i zastanawiam się czy wogóle warto bawić się w naprawianie starej tuby, z góry dzięki za odp :)
Yoo!
Nowicjusz

24 Maj 2010, 12:09

Yoo! napisał(a):Otóż mam tube, ale nie mam głosnika, tuba którą posiadam nie jest aktywna, czyli musiałbym dokupic głośnik i wzmacniacz czy tak??

Tak
Yoo! napisał(a):Nie lepiej i taniej wyszłoby kupienie tuby aktywnej do której nie potrzebuje już wzmacniacza tylko podpinam bezpośrednio pod sprzęt w samochodzie. Czy dobrze rozumuje znaczenie słowa tuba aktywna??

Popatrz sobie na Allegro jaki koszt poniesiesz kupując głośnik i wzmacniacz i porównaj. Tuba aktywna tzn. tuba posiadająca wbudowany wzmacniacz, podpinasz tylko zasilanie i kabelki z radia i słuchasz.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

24 Maj 2010, 19:42

a ogądałeś tube z linku, który przedstawiłem wcześniej, czy za taką cene warto wogóle inwestować, nie chciałem za ten sprzęt dać więcej niż 200zł
Subwoofer .......... w którym zamontowany jest mocny głośnik 25-cio centymetrowy dużej mocy napędzany przez wysokiej klasy wzmacniacz MOSFFET............

PARAMETRY:
Woofer:250mm membrana celuloza zawieszon pianką
Moc max:300W
Pasmo:50Hz-200Hz
Efektywność:97dB
Impedancja:4Ohm
Wymiary:480mm x 280mm
Yoo!
Nowicjusz