Wół roboczy 4x4 do 8-10k

09 Gru 2020, 20:45

Witam serdecznie wszystkich użytkowników, dziwie się że dopiero teraz trafiłem na wasze wspaniałe forum.

Przeczytałem już wiele tematów, opisów aut i kosztów utrzymania aczkolwiek nadal mam zagwozdkę, którą mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać w tym poście.

Potrzebuję niedługo kupić auto do 8-10k, z dużym prześwitem i napędem 4x4, które służyło mi będzie na dojazdy do pracy głównie po drogach szutrowych, polnych i leśnych z koleinami (bez jakiegoś offroadu). Przebieg nie będzie duży, oprócz codziennej jazdy po krzakach czasem wyjazd z miasta do miasta. Wielkość czy pojemność bagażnika jest nieważna, chodzi mi głównie o niezawodność jeżeli można mówić o +/- 20 letnim aucie jako o niezawodnym.

Od jakiegoś czasu śledzę rynek i choć myślałem najpierw głównie o benzynie, to widzę że przy moim budżecie mógłbym liczyć na:
-Hyundai Santa Fe I 2.0 crdi,
-Freelander I (chyba td4),
-C-RV i RAV 4 z okolic 2000r (rzadko jednak można znaleźć egzemplarze w dobrym stanie).
Co o tym sądzicie? Liczę się z jakimś tam wkładem startowym i tym że auto ma swoje lata i po takiej eksploatacji będzie szybko porysowane czy wgniecione. Grunt żeby co rano bez problemu odpalał.
Chętnie posłucham wszelkich podpowiedzi (jeździłem wcześniej saabem więc jestem również otwarty na wynalazki :ok: )
bartekkbkk
Nowicjusz

09 Gru 2020, 21:18

bartekkbkk napisał(a):Hyundai Santa Fe I 2.0 crdi,
-Freelander I (chyba td4),
bardzo słabe typy

Ja od siebie polecę Honde HRV, taniocha serwisu, prostota lat 90 i uwierz naprawdę radzi sobie w terenie.

Z dieselka daewoo musso 2.9 td
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Gru 2020, 16:06

Freelandera nie polecam, części bardzo drogie i gdy go miałem co chwila coś się psuło wraz z moimi nerwami :D Honda HRV tak jak wyżej, powinna spełnić twoje wymagania.
malmon3
Aktywny

10 Gru 2020, 18:55

Nie brałem jej pod uwagę bo w okolicznych ogłoszeniach były same trupy za 3 tysiące.. Ale faktycznie może to być dobry trop, będę się rozglądał :)
bartekkbkk
Nowicjusz

10 Gru 2020, 20:49

Crv też rozważaj.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Gru 2020, 20:59

Nie skreślałbym duetu Maverick - Terrano
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Corvette C7 - 4 potężne końcówki wydechu
    Amerykanie słyną z zamiłowania do sportowych samochodów z potężnymi silnikami. Ale czasami ich mania wielkości dotyka również pozostałych części samochodu. Dowodem tego może być Chevrolet Corvette 7. generacji. ...