Wpływ upału na elektronikę

19 Cze 2022, 13:22

Vectra B 2.2 DTI 2001r.

Jest taka sytuacja:

Auto stoi na upale , tak jak dziś od rana do 13 , centralnie na słońcu. Wchodzę do auta , włączam zapłon uruchamia się radio i mogę otworzyć szyberdach. Jednak gdy odpalę , radio się wyłącza samoczynnie a dachu nie da się zasunąć ani osunąć. Trzeba zgasić auto i włączyć zapłon wtedy się zasuwa i radio działa.

Ustępuje to gdy trochę pojadę autem , np 2 -3 minuty i klima trochę już schłodzi wnętrze wtedy po ponownym odpaleniu radio działa i szyberdach tez.

Wcześniej takiego czegoś nie było

Nawet mi to bardzo nie przeszkadza tylko bardziej zastanawia dlaczego tak jest ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Cze 2022, 14:20

Łopel i elektryka, wszystko ok :ok:

Mi w Megane podczas upałów wyłączał się prędkościomierz :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Cze 2022, 08:38

Tak może być przy upałach powyżej 30 stopni w cieniu jak to było wczoraj. Radia mają zabezpieczenie przed przegrzaniem i tu akurat pewnie to ono wyłącza radio. Zauważ, że jak samochód stoi na słońcu w taki upał to w środku może być i +60*C.

Przy dachu pewnie będzie podobnie ale bardziej obstawiam tu jakieś zabezpieczenia które w momencie takiego nagrzania i większych oporów przy otwieraniu nie pozwalają na jego odsunięcie. On nagrzewa się najmocniej i na jego powierzchni temperatura będzie wyższa niż w środku w tak upalny dzień.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Master Truck 2009 / relacja
    Już po raz piąty w Opolu odbył się Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowych Master Truck. Zlot Master Truck, czyli święto podrasowanych ciężarówek, to impreza znana w całej Europie. Rokrocznie pojawiają ...
    Samochód elektryczny przyszłości
    Lexus LF-30 Electrified, to samochód koncepcyjny z prawdziwego zdarzenia, który wybiega daleko w przyszłość. Zastosowane w nim innowacje nie ograniczają się bynajmniej do napędu elektrycznego i futurystycznej ...