Wrocław-> Świnoujście (przez Polske czy Niemcy)

07 Sty 2011, 13:21

Witam,

Jakie warunki na drogach Polski zachodniej?
W sobote z Wrocławia do Świnoujścia; lepiej przez Polske czy przez Niemcy?
Z góry dzięki za info
niedzwiedz
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

07 Sty 2011, 15:25

Osobiście podejrzewam, że jakie by nie były te drogi w Polsce, to przez Niemcy się raczej nie opłaci. Za dużo drogi by trzeba nadłożyć mi się wydaje. Którędy chcesz jechać przez Niemcy?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sty 2011, 15:43

Aż z ciekawości sam sprawdziłem na google maps.

Domyślnie wybrało przez Niemcy: https://goo.gl/maps/nSAZPfHVG5x
akan
Nowicjusz

07 Sty 2011, 16:25

AutoMapa pokazuje drogę przez Polskę - Wrocław - Lublin - Zielona Góra - Świebodzin - Gorzów Wlk - Szczecin - Świnoujście. Jest 450 km.
Natomiast wg tego co pokazała GoogleMaps jest 620 km. Tyle tylko, że 90% trasy to autostrada polska i niemieckie. Do tego dochodzą opłaty za autostrady. Czy opłaci się nadrabiać 170 km plus opłaty?
Wybór należy do autora. Nalezy oczywiście przyjąć fakt, że autostrady będa lepiej utrzymane. A przynajmniej miejmy taką nadzieję, że tak będzie w Niemczech, bo w Polsce jaka jest A4, to pisać nie trzeba.... Bo szkoda pisac :neutral:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sty 2011, 11:28

akan napisał(a):Aż z ciekawości sam sprawdziłem na google maps.

Domyślnie wybrało przez Niemcy: [link wygasł]

Bo czas przejazdu wychodzi szybszy. Przez Niemcy Google podaje 6 godzin 14 minut, a przez Polskę 6 godzin 39 minut.

Różnica w długości jest już duża. Przez Niemcy 593 km, przez Polskę 446 km. To aż 147 km różnicy. Moim zdaniem wyjdzie drożej, bo:
a)na autostradach Google Maps pewnie zakłada prędkość ok. 130 km/h - wysokie spalanie,
b)nadkładamy niemal 150 km, co daje np. w moim przypadku dodatkowe 10-11 litrów PB.

W przypadku podróży trwającej 6,5 godziny te 20 minut szybciej? Czy to się opłaca? Nie zapominajmy, że na dodatkowych 150 km drogi mogą zdarzyć się różne rzeczy, w Niemczech też autostrady się korkują przy dużych miastach.

Ciekaw jestem jak wyszłoby średnie spalanie w samochodzie. W Polsce więcej się hamuje, więcej jest szarpanej jazdy, ale w Niemczech jedzie się z wysokimi prędkościami.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sty 2011, 12:59

Smiało przez polske od Gorzowa do Świnoujscia droga dobra w tym 150 km drogi S3
Masselo
Nowicjusz

Miejscowość: Police/Szczecin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy hybrydowy crossover Toyota C-HR
    Toyota zademonstrowała produkcyjną wersję hybrydowego crossovera C-HR na targach w Genewie w marcu tego roku. Świat poznał wygląd auta z zewnątrz i pierwsze szczegóły specyfikacji, jednak producent nie pokazał jeszcze ...
    Hyundai i20 1,0 T-GDi MT o mocy 100 KM
    Hyundai i20 posiada silnik benzynowy generujący równe 100 KM o pojemności jednego litra i tym samym umożliwia on sprint do "setki" w czasie 10,7 sekundy. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów ...

09 Sty 2011, 15:41

ja bym jednak pojechał przez niemcy bo zdecydowanie bezpieczniej się jedzie ,fakt że km więcej i koszty wyższe ale jednak wybrałbym drogę prze niemcy
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Sty 2011, 16:59

Ja jednak wolałbym jechać przez Polskę. Jedziesz E65 przez okolice Zielonej Góry, Gorzowa, i Goleniowa.
Pozdrawiam
kamolrex
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

09 Sty 2011, 18:39

Wszystko zależy kiedy chce sie jechać nad nasze kochane polskie morze ;). Jeśli nie jest to szczyt wyjazdów rodaków nad morze to się opłaca jechać naszymi drogami. Ale kiedy drogi nad morze toną od samochodów podczas wymiany turnusów to wtedy jazda przez Niemcy może być dobrą alternatywą :)

Przy 130 km/h duże spalanie? :mrgreen:

Mając diesla można pokusić się lecieć przez Niemcy w okolicach 160-180 km/h - zgodzić się na wyższe spalanie, ale za to być sporo szybciej :wink:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

09 Sty 2011, 21:05

Ja od siebie napiszę tylko,ze mój wujek kiedyś tak zrobił,z Katowic do Świnoujścia właśnie przez Niemcy,tylko,że miał właśnie pecha i cos z chłodnicą mu się porobiło na skutek długiego stania w korku na autobanie...Na szczęście dysponował kolegą z okolic szczecina który ich tam kawałek scholował .Ale właśnie pomyślcie sobie o kosztach pomocy drogowej niemieckiej i np jeżeli ktoś nie zna języka jak ją wezwać.Więc towarzysze nie pozwólcie żeby plusy nie przesłoniły wam minusów... :lol:
BVB GÓRĄ!!!!!
szczupak25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Den Haag