Wskazania temperatury BMW 328 e46, Launch Diagun.

19 Sie 2013, 06:20

Witam wszystkich sprawa jest taka:) znajomemu w bmw wentylator chłodnicy <nie wiskoza> pracuje cały czas <nawet bez kluczyków w stacyjce>, pierwsze co mi przyszło to sterownik wentylatora ale chciałem pierwsze sprawdzić temperatury a tu hmmm dziwne wskazania, temp płynu na zimnym silniku 98 st C i szybko rośnie tak że w 5 minut miałem 155 st C, ale nie tylko ona była wyższa bo temp oleju i powietrza też była dużo zawyżona. Test robiłem na OBDII w środku i 20 pinowym okrągłym w komorze silnika i w obydwu przypadkach to samo. To już drugie bmw z podobnymi wskazaniami pierwsze było 320i e46 miało podobnie, i tu moje pytanie czy to może być wina sprzętu?? i czy faktycznie wentylator w 328 e46 jest sterowany z głównego czujnika temperatury?? Czy ktoś sie spotkał z takimi wskazaniami??

Z góry dzięki i pozdrawiam Przemek
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

19 Sie 2013, 09:32

Może to być coś ze sprzętem. Za niego nigdy nie jest się pewnym. Jak masz możłiwość to zacznij od podmiany sterownika bo to najbardziej podejrzany pacjent. Zmierz również rezystancję czujnika temperatury, bo on też może świrować.
Zaczynaj Przemku od rzeczy najłatwiejszych do sprawdzenia.
No a jak masz możliwość to zmień sprzęt - od kolegi, od mechanika zapożycz i też będziesz wiedział co cię w konia robi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sie 2013, 09:38

Ze sterownikiem nie jest taka prosta sprawa bo jest zespolony z wentylatorem <brak możliwości podmianki>, pomiar rezystancji też kiepsko bo ta franca ma czujnik bardzo bardzo głęboko, zostaje zamiana sprzętu:)
przemek217
Awatar użytkownika

19 Sie 2013, 09:50

Przemku - nie da sobie ręki uciać, ale jak dobrze kojarzę, to ten sterownik jest na obudowie wentylatora i dawało się go podmieniać. No ale może mi się coś pokiełbasiło.
Co do pomiaru rezystancji czujnika - jak masz schemat to znajdz kabelek od tego czujnika przy sterowniku silnika.
No ale jak masz możłiwość podmienić sprzęt to zacznij od tego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Sie 2013, 08:42

Nie jest źle:) bmw zrobione, sterownik owszem przykręcany do obudowy ale zespolony z silnikiem <można lutować> ale kupiłem na allegro silnik z modułem za 150zł podmieniłem i hula:). A co do tych wskazań to co jest nie tak z tym sprzętem??
przemek217
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SEAT 124 Sport Coupe na trasie Silveretta Classic
    Między 5 a 7 lipca około 160 rzadkich historycznych modeli samochodów podążyło drogą historycznego Rajdu Silvretta Classic, przez zapierające dech w piersiach górskie serpentyny. 550 km alpejskich dróg ...
    Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...