[Getz] Wskaźnik poziomu paliwa

26 Lis 2012, 13:48

Cześć,
jestem świeżym posiadaczem Getza z 2003 roku, jest to mój pierwszy samochód i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników, których serdecznie pozdrawiam :)

Czy wskaźnik poziomu paliwa powinien wskazywać jakąś wartość przez cały czas, nawet gdy kluczyk jest wyjęty ze stacyjki? U mnie wskazóweczka pokazuje aktualną ilość paliwa w zbiorniku 24h na dobę :arrow: [tymczasowy link do zdjęcia niedostępny]

Czy tak powinno być?
jmtotaszek
Nowicjusz

Auto: Hyundai Getz

27 Lis 2012, 17:05

Tak powinno być. Wskaźnik poziomu paliwa jest zaslany bezpośrednio z akumulatora ( nie po stacyjce ). Dlatego cały czas wskazuje poziom.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lis 2012, 21:31

Ok, dziękuję za odpowiedź :)
Generalnie, pierwszy raz się z czymś takim spotykam, że jakakolwiek wskazóweczka działa bez zapłonu czy uruchomionego silnika.

Zauważyłem też, że po zatankowaniu ta wskazówka bardzo powoli podchodzi do góry. Tuż po wyjechaniu ze stacji paliw wskaźnik podaje zaniżony odczyt ale po kilku minutach podchodzi do góry. Tak jakby reagował z opóźnieniem albo bardzo powoli.
Tak ma być?
jmtotaszek
Nowicjusz

Auto: Hyundai Getz

29 Lis 2012, 13:44

Tak ma być :ok: . wszystko jest ok. Tako samo rozwiązanie jest też np. w Daewoo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alkohol przyczyną 25% ofiar na drogach
    Około 25% wszystkich ofiar śmiertelnych wypadków drogowych w Unii Europejskiej ma związek ze spożyciem alkoholu − wynika ze statystyk przedstawionych w raporcie Europejskiego Obserwatorium Bezpieczeństwa Ruchu ...