Współwłaściciel a strata zniżek

17 Maj 2012, 21:05

Witam,

mamy auto rodzinne, ktore jest ogolnie zarejestrowane na matke, ale ja i siostra jestesmy wpisani jako wspolwlasciciele. Siostra doprowadzila do stluczki z jej winy i jest to pierwsza taka stluczka wiec domyslam sie, ze po uregulowaniu naleznosci poszkodowanego przez naszego ubezpieczyciela, nam zostana potracone znizki i bedziemy musieli placic wieksze OC (nie jestem pewny wiec jesli zle pisze to niech ktos poprawi :)). Teraz pytanie, czy ja jako wspolwlasciciel auta przy przyszlym zakupie auta na siebie bede tym jakos "dotkniety" i nie bede mial znizek? Z gory dzieki za odp
janek1337

18 Maj 2012, 05:09

janek1337 napisał(a):bedziemy musieli placic wieksze OC

To czy będzie podwyższona składka zależy od warunków ubezpieczenia - niektóre TU taki ,,zabieg'' stosują po drugiej, trzeciej szkodzie w czasie okresu ubezpieczeniowego czyli roku .. Skoro nie piszesz gdzie wykupiono polisę - zadzwoń do tego TU i Ci szczegóły powiedzą ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

18 Maj 2012, 09:36

A przyjmujac sytuacje, ze skladka zostala by podwyzszona, bedzie to mialo jakis skutek na mnie jako wspolwlasciciela w przyszlosci jesli bym kupowal swoje auto?
janek1337

18 Maj 2012, 14:14

Noo, skoro zniżki są dla Ciebie też( bo po to jest współwłasność), to czemu podwyżka składki już nie ?? Ot polaczków myślenie - jak Kali ukraść krowę to dobrze, a jak Kalemu ukraść - źle ..
Niestety - to działa w obie strony i na wszystkie pojazdy !! Jeśli masz dwa lub więcej - podwyżka będzie na każdym ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Maj 2012, 15:16

Chodziło mi o to, że autem jezdzi kazdy ale sam wypadek spowodowala siostra i to ona jest wpisana w oswiadczeniu powypadkowym wiec nie widzialem logicznego powodu czemu ktos inny by mial na tym ucierpiec. Jesli tak dziala prawo to luz, ale nie musisz z jakas logika "polaczkow" wyjezdzac, bo nijak ma sie sytuacji. Dzieki za info.
janek1337

19 Maj 2012, 05:34

janek1337 napisał(a): nie widzialem logicznego powodu czemu ktos inny by mial na tym ucierpiec. Jesli tak dziala prawo to luz

Prawo i logika ?? Nie spotkałem się ... :lol: :lol:

janek1337 napisał(a):nie musisz z jakas logika "polaczkow" wyjezdzac,

Łoj tam, łoj tam - obrażony ?? Tak mi sie nasunęło .. Luzik .. :roll:
A nieprawda ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy V z pakietem AMG
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG - sportowy styl w segmencie vanów, będzie miał swoją polską premierę podczas VII Ogólnopolskich Targów Motoryzacyjnych i Biznesowych Fleet Market, które odbędą się ...