Współwłaściciel auta i Wspólne OC

12 Lis 2010, 15:53

Witam,

Mam gorącą prośbę do Was o odpowiedź. Chce kupić pierwsze auto ale OC w Polsce to jakaś paranoja i mnie zje. Wpadłem więc na pomysł ubezpieczenia na współwłaściciela. Mam zaufaną osobę z pełnymi zniżkami, ale....No właśnie osoba miała kiedyś własną firmę i windykacja nadal się upomina o zaległe długi. Boje się że kupie auto i mi je zabiorą. Czy jest jakaś możliwość zapisania 9/10 wartości auta na mnie a 1/10 na tego nieszczęsnego współwłaściciela? Co w przypadku jak się upomną o majątek? Komornik zabiera jednorazowo tę 1/10 wartości auta czy co miesiąc? Dodam, że auto jest tanie więc ryzyko zabrania 1/10 nie tak ogromne:) Pozdrawiam i czekam na Wasze podpowiedzi:)
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

12 Lis 2010, 18:59

Szukasz problemow na wlasne zyczenie... :?: :?: To kup sobie na tego współwłaściciela... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Lis 2010, 09:43

No wiesz majątek tej osoby będzie wynosił jakieś 400-500zł wiec niewiele. Nawet jakby zabrali jej majątek to byłbym do przodu z ubezpieczeniem:) Choć nie wiem czy jakikolwiek komornik wchodziłby na tak mały majątek. Dlatego proszę o poradę.
pit85
Aktywny

13 Lis 2010, 18:44

Ja powiem Ci tak, że u nas są takie realia, że upominają się nawet o 1gr, za głupi mandat za picie piwa 50zł przyłazi komornik a co dopiero za kilka stówek.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

14 Lis 2010, 10:44

pit85 napisał(a):No wiesz majątek tej osoby będzie wynosił jakieś 400-500zł wiec niewiele.

Generalnie odradzam. Radzę poszukać kogoś innego. Jeżeli jednak już tak bardzo chcesz, to możesz ryzykować. Komornik może później zająć taką rzecz, ale będziesz miał prawo do pierwokupu. Czyli wchodzi komornik, zajmuje część auta i masz prawo to auto wykupić za 400 zł. W tym momencie samochód dalej jest Twój, ale już w całości i jesteś jego jedynym właścicielem, a zniżek OC nie masz.

Moim zdaniem gra nie warta świeczki, bo np. w pierwszym roku zapłacisz mniej OC, ale kto Ci zagwarantuje, że w drugim roku nie będziesz musiał wykupić auta?

Podpowiem, że owa felerna, ścigana przez windykację osoba, nie musi mieć aż 10% wartości samochodu - wystarczy jej 1% i już jest współwłaścicielem, a ubezpieczyciel nie dopytuje o %.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Lis 2010, 17:55

Dzięki za odpowiedzi, chyba wybiliście mi z głowy ten pomysł. Niestety trzeba będzie zapłacić ubezpieczenie w wysokości 20-25% wartości auta... i to co roku:) Trochę śmieszne, ale takie są realia.
pit85
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik R110 – Renault ZOE
    Silnik R110 jest najnowszym osiągnięciem Renault, lidera na rynku samochodów elektrycznych w Europie, potwierdzającym jego strategię rozwoju i produkcji silników elektrycznych i kolejnym dowodem na know-how ...