Współwłaściciel może mieć tylko 1 % wartości pojazdu?

24 Maj 2010, 10:22

Witam

Chce kupić auto mam 19 lat i żebym miał zniżki chce aby mój ojciec był Współwłaścicielem czy jeżeli w umowie kupna sprzedaży napisze że Współwłaściciel: 1% Własności
To czy wtedy będzie oznaczać że Współwłaściciel posiada tylko ten 1% CZY NIE DA RADY TAK ZROBIĆ???

[ Dodano: Pon Maj 24, 2010 12:11 ]
Proszę jeszcze o w miarę szybką odpowiedź bo jutro chce kupić ten samochód i jeszcze mam jedno pytanie czy jak poprzedni właściciel daje mi swoje oc ważne na jeszcze rok ale ma 60%zniźek a jak ja bym nie miał zniżek to czy muszę zapłacić tą różnice?
marian23
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

24 Maj 2010, 12:22

1) kupując z współwłaścicielem, który jest rodziną nie określa się stopnia rozdzielności, czyli nie wpisujesz ile % ma twój Tata czy Mama, jeśli bardzo chcesz to oczywiście możesz aczkolwiek ubezpieczyciel może się czepiać o zniżki,
2) tak musisz dopłacić różnice
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Maj 2010, 12:41

a jak będe chciał sprzedać auto to czy tata musi być przy tym?? pytam ponieważ mieszka w innym mieście i nie wiem jak by to miało wyglądać
marian23
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

24 Maj 2010, 14:11

wystarczy upoważnienie i podpis na umowie
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Maj 2010, 16:02

pocieszny napisał(a):kupując z współwłaścicielem, który jest rodziną nie określa się stopnia rozdzielności, czyli nie wpisujesz ile % ma twój Tata czy Mama, jeśli bardzo chcesz to oczywiście możesz aczkolwiek ubezpieczyciel może się czepiać o zniżki,

A z jakiego powodu nie wpisujesz w jakich częściach jest współwłasność? Jeżeli nie wpisze udziału to będzie się przyjmować, że jest współwłasność w częściach równych- czyli tak samo jak by wpisał, że będzie 50%/50%
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

24 Maj 2010, 16:43

jak wpiszesz że Ojciec ma 1% to na jakiej podstawie ubezpieczyciel da zniżki dla samochodu? a w pytaniu raczej o to chodziło
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Maj 2010, 17:12

pocieszny napisał(a):jak wpiszesz że Ojciec ma 1% to na jakiej podstawie ubezpieczyciel da zniżki dla samochodu?

Ale ja pisalem na temat:
kupując z współwłaścicielem, który jest rodziną nie określa się stopnia rozdzielności, czyli nie wpisujesz ile % ma twój Tata czy Mama

a nie na temat ile % musi być, żeby dostać zniżki :wink:
eaxene
Aktywny

24 Maj 2010, 21:41

żle cie zrozumiałem,
masz racje, to jest podobnie jakbyś wpisał rozdzielność procentową 50% aczkolwiek nie do końca,
procentowośc współwłąsności nie jest wymagana na umowie kupna (jest wymagana w użyczeniu lub używaniu)
współwłąsność może być określana nawet w ramach umowy ustnej między współwłaścicielami i nie musi być zawarta w umowie,

jeśli chcesz, to nic nie stoi na przeszkodzie wprowadzić podział procentowy, choć jak napisałem moga się z tym wiązać pewne utrudnienia później
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Maj 2010, 22:24

Po kolei:
1)
pocieszny napisał(a):masz racje, to jest podobnie jakbyś wpisał rozdzielność procentową 50% aczkolwiek nie do końca,

Art. 197 kc- domniemanie równości udziałów współwłaścicieli.

2)
pocieszny napisał(a):procentowośc współwłasności nie jest wymagana na umowie kupna (jest wymagana w użyczeniu lub używaniu)

:shock: oj chyba się nie zgodzę. Umowa użyczenia nie nakazuje okreslenia sposobu używania oddanej rzeczy. A użytkowanie rzeczy także nie wymaga określenia kto w jaki sposób z rzeczy będzie korzystać.

pocieszny napisał(a):współwłąsność może być określana nawet w ramach umowy ustnej między współwłaścicielami i nie musi być zawarta w umowie,

No i można i nie można(np. jeżeli kupisz nieruchomość i potem chcielibyście zmienić poziom udziałów to ustnie tego nie zmienisz, bo potrzebny jest akt notarialny)
eaxene
Aktywny

24 Maj 2010, 23:04

ale nieruchomośc to jest zupełnie co innego, nie zapędzajmy się aż tak bardzo..
przy kupnie samochodu nie wymaga się aktu notarialnego i takich tam nie przesadzajmy... :mrgreen:
przy użyczeniu, tak jak i leasingu i tym podobnych formach masz procentowość użyczenia i podział odpowiedzialności za pojazd
zresztą mówimy to o współwłąsności z osobą o pokrewieństwie 1go stopnia.. nie przesadzajmy ;)

BTW umowa ustna jest tak samo respektowana jak umowa pisemna w prawie polskim
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Maj 2010, 23:22

pocieszny napisał(a):umowa ustna jest tak samo respektowana jak umowa pisemna w prawie polskim

No tak, ale np:
a) może być wymagana forma szczególna(np. właśnie pisemna)
b) ale jeżeli nie ma formy szczególej, to jak pierwotnie była spisana np. pisemnie, to z zasady dla celów dowodowych wszelkie zmiany powinny być dokonywane w tej samej formie.

pocieszny napisał(a):ale nieruchomośc to jest zupełnie co innego, nie zapędzajmy się aż tak bardzo..
przy kupnie samochodu nie wymaga się aktu notarialnego i takich tam nie przesadzajmy...

No tak, ale jako przykład podawałem. Chociaż jak przeczytałem to racja, że trochę ni z gruchy ni z pietruchy ;)

pocieszny napisał(a):przy użyczeniu, tak jak i leasingu i tym podobnych formach masz procentowość użyczenia i podział odpowiedzialności za pojazd

No dobra o leasingu się nie wypowiem, bo nie wiem ;) jakoś miałem z nim doczynienia tyle, że nie potrzebowałem znać się za bardzo. Ale w przy umowie użyczenia art. 717 mówi tylko o odpowiedzialności solidarnej osób, które wzięły rzecz do wspólnego używania.
eaxene
Aktywny

25 Maj 2010, 10:44

eaxene napisał(a):Ale w przy umowie użyczenia art. 717 mówi tylko o odpowiedzialności solidarnej osób, które wzięły rzecz do wspólnego używania.
dlatego aby uniknąc odpowiedzialności solidarnej procentujemy użyczenie i mamy spokój
przykłądowo daje ci samochód w użyczenie na dany okres, używasz go ty piszemy imowe włąśnie % i mnie do odpowiedzialności nie pociągają, natomiast bez tego odpowiadamy w równym stopniu, a w niektórych przypadkach pomimo że Ty zawiniłeś to ja będe odpowiadał ;) warto sie zabezpieczyć :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

25 Maj 2010, 12:18

pocieszny napisał(a):dlatego aby uniknąc odpowiedzialności solidarnej procentujemy użyczenie i mamy spokój
przykłądowo daje ci samochód w użyczenie na dany okres, używasz go ty piszemy imowe włąśnie % i mnie do odpowiedzialności nie pociągają, natomiast bez tego odpowiadamy w równym stopniu, a w niektórych przypadkach pomimo że Ty zawiniłeś to ja będe odpowiadał warto sie zabezpieczyć

Nie zgodzę się:
kc Art. 717. Jeżeli kilka osób wspólnie wzięło rzecz do używania, ich odpowiedzialność jest solidarna.

odnosi się do tego jeżeli kilka osób weźmie rzecz do używania. Właściciel wtedy za rzecz z zasady nie odpowiada. A jeżeli te osoby się umówiły, że jedna korzysta 1 dzień, a druga 9 dni to i tak odpowiadają solidarnie(można się domagać od obojętnie którego naprawienia całości szkody, a oni mają wtedy pomiędzy sobą roszczenia regresowe.)

A co do samochodu- jeżeli Ty jesteś właścicielem to: na podstawie art. 436 kc- "[...]. Jednakże, gdy posiadacz samoistny(np. właściciel) oddał środek komunikacji w posiadanie zależne, odpowiedzialność ponosi posiadacz zależny(np. użytkownik). " Także nie będziesz ponosił odpowiedzialności za nic co zrobił ktoś komu samochodu użyczyłeś.
eaxene
Aktywny

15 Lip 2019, 12:43

Ja miałem taką sytuację i wpisałem 1% własności pojazdu na rzecz byłej konkubiny aby nie straciła ona ciągłości ubezpieczenia. Niestety jak się później okazało rozbiła mój samochód narażając przy tym nasze dziecko na uszczerbek. Czy w takiej sytuacji gdy nie było mojej zgody na korzystanie z pojazdu a jedynie dopisanie w ramach ubezpieczenia w celu ciągłości zniżek byłej konkubiny można mówić o krótkotrwałym Zaborze pojazdu mechanicznego czy jeżeli jesteś współwłaścicielem to nie ma takiej możliwości?
Świstu
Nowicjusz

15 Lip 2019, 12:46

Ja miałem taką sytuację i wpisałem 1% własności pojazdu na rzecz byłej konkubiny aby nie straciła ona ciągłości ubezpieczenia. Niestety jak się później okazało rozbiła mój samochód narażając przy tym nasze dziecko na uszczerbek. Czy w takiej sytuacji gdy nie było mojej zgody na korzystanie z pojazdu a jedynie dopisanie w ramach ubezpieczenia w celu ciągłości zniżek byłej konkubiny można mówić o krótkotrwałym Zaborze pojazdu mechanicznego czy jeżeli jesteś współwłaścicielem to nie ma takiej możliwości?
Czytaj więcej: wspolwlasciciel-moze-miec-tylko-1-wartosci-pojazdu-vt34007.htm#p756721
Świstu
Nowicjusz