Współwłaściciel Pojazdu

15 Paź 2016, 17:38

Witam, ostatnio kupiłem okazyjnie auto z niemiec... posiadam już wszystkie niezbędne dokumenty do rejestracji. "tłumaczenie akcyza umowa kupna" umowa kupna jest niestety tylko na mnie :( chciał bym dodać współwłaściciela pojazdu... Co mam uczyć ? "chodzi o zniżki" ... mam mu podarować auto w całośći ?? częśći ?? czy ma być 1 właścicielem w ogóle nic z tego nie rozumiem... ;) proszę o oświecenie mnie ;) pozrawiam
radol
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 02 1996
Auto: ford puma
Silnik: 1.7
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

17 Paź 2016, 11:00

Witam,

Nie chciałabym się rozpisywać, więc napiszę w skrócie dokładnie krok po kroku co należy zrobić i jak dopisać współwłaściciela pojazdu.

1. należy sporządzić akt darowizny, w którym to właściciel przekaże cześć udziałów w samochodzie na współwłaściciela
2. z aktem darowizny należy udać się do Urzędu Skarbowego i tam wypełnić druk PCC - 1 oraz, jeśli potrzeba, zapłacić podatek od czynności cywilnoprawnych.
3. udajemy się do wydziału komunikacji z aktem darowizny, naszymi dowodami, dowodem rejestracyjnym i kartą pojazdu. Tam na podstawie tych dokumentów urzędnik doda nam współwłaściciela pojazdu do dokumentów od samochodu.

Pozdrawiam!
CLSszkody
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia