Wspomaganie- Skoda Fabia

02 Cze 2013, 07:23

Witam

Kuzyn był z moim autem na przeglądzie i dowiedział się że w mojej Fabii jakaś gąbka czy coś w tym stylu jest namoknięta. Nie wiem gdzie ona dokładnie się znajduje czy w pompie od wspomagania czy może w innym miejscu :) Słyszałem że nowa pompa prawie 1000 zł jednak jak na razie wspomaganie działa więc jak myślicie czy wystarczy wymienić tą gąbkę i wymienić płyn od wspomagania czy też będę musiał wydać tego tysiaka ?? Jeśli chodzi o auta to jestem laikiem więc każda opinia będzie dla mnie cenna :)

Z góry dzięki
daro97
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia I

02 Cze 2013, 10:16

Nie wiem co to jest gąbka,jeśli jednak chcesz sobie skutecznie uszczelnić układ i nie myśleć ani o nowej pompie,ani o zabiegu uszczelnienia,to kup sobie moto-doktor i zagęść płyn do układu,możesz wymieszać Moto-D. z litrem płynu .Gwarantuję skutek fenomenalny.Sam tak zrobiłem 20 tyś km temu,nie muszę dolewać płynu co 1000 km,uszczelnienia suchutkie,a wcześniej osłona silnika była zlana czerwonym fluidem.Teraz też nie ma na niej ani kropli,układ chodzi cichutko ,nie było żadnych problemów nawet podczas srogich mrozów.Dolewaj sobie zagęszczony płyn,do momentu ustąpienia ubytku :)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Cze 2013, 09:48

PhantomASA1 napisał(a):jeśli jednak chcesz sobie skutecznie uszczelnić układ i nie myśleć ani o nowej pompie,ani o zabiegu uszczelnienia,to kup sobie moto-doktor i zagęść płyn do układu,możesz wymieszać Moto-D. z litrem płynu
W Fabii stosowana jest elektryczna pompa wspomagania. Należy stosować tylko i wyłącznie dedykowane oleje. Zbyt gęste mogą spowodować skrócenie żywotności drogiego elementu. Wszelkie nieszczelności należy usuwać poprzez naprawę.
daro97 napisał(a):dowiedział się że w mojej Fabii jakaś gąbka czy coś w tym stylu jest namoknięta. Nie wiem gdzie ona dokładnie się znajduje czy w pompie od wspomagania czy może w innym miejscu

Też nie jestem pewien , ale wydaje mi się że owa gąbka - filtr znajduje się w pompie. Rozbierałem takową , ale nie pamiętam.Wydaje mi się że po zdjęciu zbiornika z korpusu będzie do niej dostęp. Myślę że pytanie zrodziło się po tzw. lużnej dyskusji co by było gdyby .... lub co może być przyczyną takiego czy innego zachowania wspomagania .Na początek wskazane jest sprawdzenie poziomu oleju. Dostęp jest po wymontowaniu akumulatora i jego podstawy.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

10 Sie 2013, 10:56

Gąbką jest obłożona pompa wraz ze zbiorniczkiem. Jest ona za przednim nadkolem (lewym) pod lampą. Dostęp po zdjęciu nadkola. Najlepszym sposobem jest w ogole usuniecie gąbki przynajmniej w części gdzie jest kontakt z wtyczką elektyczną. Zbiera sie tam wilgoć i czasami powoduje to awarie pompy. Pompa jest elektryczno hydrauliczna, najgorszy badziew i bardzo awaryjny. Każda Fabie prędzej czy póżniej czeka wymiana, srednio po okolo 120-140tyś. Ktoś przejeździł więcej na fabrycznej to ma szczęście. Koszt wymiany w zaleznosci od rodzaju bo sa dwa. Od 800 do 1400zł.
koparka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2003
Auto: Corsa C

19 Sie 2013, 15:00

A moim zdaniem w przypadku kiedy nie wiesz gdzie znajduje się ta gąbka- warto podjechać do dobrego warsztatu i po prostu wymienić,zobaczyć czy faktycznie to w niej tkwi problem. rozbierając samemu można czasem bardziej zaszkodzić niż pomóc i naprawić.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wörthersee 2017 - doroczny zlot miłośników GTI
    Nad jeziorem Wörthersee w Austrii odbywa się co roku największy zlot samochodów Volkswagena w wersji GTI. W tym roku prawdopodobnie to niezwykłe święto odwiedzi około 200.000 fanów. Volkswagen przygotował ...