Wsteczny - zgrzyta czasami

13 Maj 2010, 14:49

ile masz oleju w skrzyni?? pewnie mało :mrgreen:
olej w skrzynie wbrew obiegowym opiniom niektórych mechaników się zmienia i uzupoełnia :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Maj 2010, 23:15

sprzęgło jak działa to zostaw ;) średnio wytrzymuje 300 tysi (przynajmniej w teorii tyle powinno) wymiana sprzęgła nie wyeliminuje zgrzytania, to jest winą albo niskiego stanu oleju (mocno spracowany olej) albo synchronizatory umierają, co też może być prawdopodobne ;) sprzęgło jak trzeba można trochę pod regulować ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

14 Maj 2010, 11:24

Na początek sprawdź olej, a dopiero potem bierz się za wymianę sprzęgła. Oleju do skrzyni wchodzi ok. 1,8-2L (75W/80, 75W/90 lub 80W/90)
elmo
Początkujący

Miejscowość: KR/RZ/SG

14 Maj 2010, 13:53

jak masz niesynchronizowany wsteczny to może zgrzytać niezależnie od stanu całej reszty ;)
te typy tak mają :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

14 Maj 2010, 17:25

kabura napisał(a):nie dopuszczam do siebie mysli ze bedzie tak zgrzytac nie ma takiej opcji

A no nie moze byc takiej opcji.
Sprzęgło mozesz lekko popuścić ( a dokładnie linke) ale ja bym stawiał na wodzik w skrzyni biegów od wstecznego - w kazdym razie problem tkwi w samej skrzyni lub w drążku zmiany biegów ( zbyt duży luz ) - musisz to sprawdzić i ewentualnie wyregulowac.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Maj 2010, 22:22

kabura napisał(a):mam na mysli to, ze za zmiane biegow odpowiada sprzeglo

W zasadzie tak.Duze znaczenie ma tez umiejętne włączanie biegu.Sprobuj dwa razy
wycisnąć sprzęgło i dopiero wrzucać bieg...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Mirage wybrany Samochodem Roku 2013
    Nowy, miejski model Mitsubishi Mirage (w Europie znany jako Space Star) otrzymał tytuł "Car of the Year " za rok 2013, podczas gdy Pajero Sport wygrał w kategorii "Najlepszy samochód typu SUV 2WD z silnikiem benzynowym", ...
    Kalkulatory motoryzacyjne
    Kalkulatory dla każdego kierowcy w których sprawdzisz i porównasz rozmiary opon, dobierzesz odpowiedni ich zamiennik, obliczysz ET felgi, dobierzesz rozmiar opony do felgi i felgę do opony, obliczysz średnią ...

14 Maj 2010, 22:37

sprawa wygląda tak jeśliw skrzyni niezsynchronizowanej ząbki skrzyni nie będą własciwie ustawione podczas zmiany biegu to skrzynia zgrzytnie ( nic dziwnego i nie szkodzi jej to w ogóle) jeśli zmieniamy bieg w momencie kiedy samochód się toczy lub wałełek główny skrzyni jeszcze się kręci to zgrzytnie na pewno ( z powodu braku synchronizatora), podwójne wysprzęglanie i takie tam to jest dobre dla UAZa a nie dla cywilnego samochodu ;) trzeba albo cierpliwości albo się przyzwyczaić ;)
olej tak czy siak zmień, sprzęgła na razie nie ruszaj, ogólnie nie rób 2 rzeczy na raz ;) bo nie będziesz wiedział na przyszłość co było przyczyną ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Cze 2011, 12:15

Cie choroba!!! Ja też miałem problem ze zgrzytającym wstecznym! Poszukałem na różnych forumach (m.in na tutejszym), co robić, postanowiłem na początek wypróbować sztuczkę z popuszczeniem i ponownym wciśnięciem pedału sprzęgła, no i od kiedy tak postanowiłem (czyli jakieś 3 tygodnie temu)... wsteczny nie zgrzytnął mi ani razu! A wcześniej zgrzytał czasem co 2-3 dni, a czasem kilka razy dziennie! Czyżby samochód uznał, że skoro poznałem już sposób na przechytrzenie wstecznego, to nie ma co już się ze mna bawić? No to niech jeszcze ktoś mi spróbuje powiedzieć, że samochody nie myslą :lol:
- Proszę opisać pracę silnika. - Można własnymi słowami? - Można. - Brum, brum, brum, brum...
zielonolistny
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa