Wszystko o renault vel satis

12 Gru 2010, 19:56

ktokolwiek posiada renault vel satis 2.2d,prosze o porady,opinie itd.

[ Dodano: 19 Grudzień 2010, 21:30 ]
widze slabe zainteresowanie modelem,albo malo spotykane auto
farmergrab
Nowicjusz

Miejscowość: lodz

24 Gru 2010, 20:31

Diesle w Vel Satis to porażka, dlatego nikt Ci nie chce odpisać. Ludzie, którzy kupili takie Velki albo się wstydzą :lol: albo oglądają je stojące a nie jeżdżące :cry: . Popatrz na oferty sprzedaży. Velek z dieslem są setki. Benzyn dużo mniej. Dlaczego? Bo 2.2 dci ma katastrofalną elektronikę sterującą silnikiem, co oznacza drobne ale kłopotliwe i ciągłe usterki i problemy. 3.0 V6 - cudny diesel Nissana został spie.....y przez żabojadów. A dokładnie układ chłodzenia. Więc głowice tych silników lecą średnio po 100 tys. km przebiegu, niezależnie od stylu jazdy. Rada? Nie kupuj Versalki w dieslu. Jeśli chcesz Velki - to benzyna 2.0T. To najlepszy wybór. A wersję wyposażeniową z tym silnikiem bez problemu znajdziesz jaką chcesz, z trzech oferowanych. Skrzynię biegów też dobierzesz jaką lubisz. Jeździłem też Versalką benzyną 3,5 V6, "mała" benzyna z turbo jest optymalna.

[ Dodano: 24 Grudzień 2010, 19:34 ]
:mrgreen: A jeżeli już kupiłeś :cry: - to co chciałbyś wiedzieć o tych autach :lol: ?
homo homini lupus est
Yatzeek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

25 Gru 2010, 01:40

no wlasnie kupilem,ale dlatego diesla bo juz nie chcialem benzyny,jezdzilem 3 litrówka z gazem sekw.i meczylo mnie to,regulacje gazu i spalanie gazu jak i benzyny,postanowilem kupic diesla a upatrzylem sobie wlasnie vel satis,wiem opinie sa nieciekawe ale zarezykowalem,dbam o silnik,oleje i filtry wymieniam i jak narazie jest ok,chodzi mi opinie osob ktore jezdza tymi autami głównie z tymi silnikami ale nie tylko na temat awaryjności,czy ten silnik mimo wszystko jak sie go eksploatuje jest skazany na porazke?dzieki za odpowiedz pozdrawiam
ps:a jakie spalanie masz w benzynie ?
farmergrab
Nowicjusz

25 Gru 2010, 09:15

farmergrab napisał(a):no wlasnie kupilem,ale dlatego diesla bo juz nie chcialem benzyny,jezdzilem 3 litrówka z gazem sekw.i meczylo mnie to,regulacje gazu i spalanie gazu jak i benzyny,postanowilem kupic diesla a upatrzylem sobie wlasnie vel satis,wiem opinie sa nieciekawe ale zarezykowalem,dbam o silnik,oleje i filtry wymieniam i jak narazie jest ok,chodzi mi opinie osob ktore jezdza tymi autami głównie z tymi silnikami ale nie tylko na temat awaryjności,czy ten silnik mimo wszystko jak sie go eksploatuje jest skazany na porazke?dzieki za odpowiedz pozdrawiam
ps:a jakie spalanie masz w benzynie ?

Ja w Lalce mam 2.2dCi. Z mojej strony ja zamiast co 30 tysięcy to olej wymieniam co 15 tysięcy kilometrów. Niby żywotność się wydłuża. Wiadomo, że po trasie czekać aż olej spłynie (około 2 minut czekam na wolnych obrotach).

A niby ten 2.2 jest taki awaryjny a przez moje zabiegi tylko raz przez trzy lata jeżdżenia w warsztacie byłem i to czyścić EGR (80 złotych). Silnik i turbinka zdrowa (przebieg 132 tysiące).
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

26 Gru 2010, 11:51

dzięki za info,poza tym potrzebowałbym info na temat systemu głośnomówiącego,mianowicie mam zainstalowany ale niema telefonu,jest uchwyt w schowku ale nie mam pojęcia do jakiego telefonu.
farmergrab
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Które kontrolki w samochodzie zwiastują problemy?
    Kontrolki znajdujące się na desce rozdzielczej samochodu mogą pełnić funkcje ostrzegawcze, informacyjne i alarmujące. W przypadku większości z nich wiadomo, co należy zrobić w momencie, gdy się zaświecą. Zdarzają się jednak ...
    Fotel samochodowy Toyoty z drukarki 3D
    Fotele samochodowe zazwyczaj nie należą do najwygodniejszych, choć bywają chlubne wyjątki. Producenci mają w tej dziedzinie jeszcze wiele do zrobienia. Dzisiejsze fotele samochodowe konstruowane są z wykorzystaniem dość starych ...