Wybór Aparatu

14 Lip 2010, 12:31

Od dłuższego czasu chce zakupić nowy aparat ale dopiero teraz udało się odłożyć troche kasy, wybrałem wstępnie dwa modele:
- Olympus SP-600 UZ
- Sony DSC-H55

Może ktoś miał styczność z którymś z nich? Jakie wrażenia? Który wybrać?
Za wszystkie porady z góry dzieki :smile:
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: Toyota Avensis 1.6b 99r.

15 Lip 2010, 19:57

Osobiście jeśli miałbym dać tyle kasy na aparat to nie kupiłbym ani tego ani tego.
Dlaczego? Mimo dużej matrycy nie mają tak na prawdę wiele funkcji. Polecam Ci rozejrzeć się za czymś takim jak Pentax X70 lub jeśli uda Ci się wyrobić z kasą to X90. Jest to już jeden z bardziej zaawansowanych kompaktów, oferujący ciekawe funkcje, 26X zoom, bardzo dobra optyka, dużo możliwości własnych ustawień, jest przede wszystkim wytrzymały no i poręczny. Używam go już chwilkę i jedyne co mogę powiedzieć to jak dla mnie mógłby mieć lepszy wygląd ale to kwestia gustu a o tym się nie dyskutuje. Poza tym to hmm może jeszcze Fuji S2500HD również dobry aparat, z dobrą optyką. Nie jest wprawdzie porównywalny do Pentaxa ale jest co najmniej dobry no i tańszy. No i bez porównania nawet z wyrobami aparatopodobnymi typu Benq czy Kodak. Z nimi dwoma miałem styczność dłuższego przetestowania stąd stwierdziłem że jeżeli mogę to się wypowiem.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

15 Lip 2010, 20:45

stasiowski121 napisał(a):Polecam Ci rozejrzeć się za czymś takim jak Pentax X70

Na X70 mnie niestety nie stać... Mam na wydanie max. 700-800zł :sad:

Może jeszcze jakieś opinie lub propozycje :smile:
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Lip 2010, 06:26

Zacznijmy może od tego ile masz do wydania? I do uwieczniania czego ma służyć Ci aparat?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Lip 2010, 08:26

Na wydanie 700-800zł. Będzie używany sporadycznie, jakieś zdjęcia z wakacji, filmiki itp.
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Lip 2010, 08:46

Powiem tak: Ja mam zaufanie do Pentaxa bo mam już 5 model z kolei stąd wiem, że aparaty są wytrzymałe, z dobrą optyką i niezłym manualem.

Zakładam, że aparat ma być nówka.
No to chyba ten Fuji S2500HD będzie dobrą opcją. Chyba że zależy Ci na takim typowym kompakcie z budowy i wyglądu to ten SONY DSC-W380 lub CANON SX120 IS z dużym, jasnym obiektywem. Ja jednak poradziłbym Ci, jeżeli można, zakup takiego bardziej profesjonalnego z budowy i wyglądu aparatu jakim jest właśnie ten Fuji. No może jeszcze Nikon L100 z tych bardziej zaawansowanych jednak Fuji ma zdecydowanie lepsze parametry.
Takie aparaty jak np. ten Fuji oferują szeroką gamę własnych ustawień, przez co oferują szeroko rozumianą możliwość nauki, pogłębiania swojej wiedzy i umiejętności z dziedziny fotografii.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VERVA Street Racing 2010 / relacja
    Wyścigi, pokazy i atrakcje dla każdego - to wszystko można było zobaczyć dzisiaj w centrum Warszawy Rywalizacja sportowa podczas VERVA Street Racing odbyła się dwuetapowo. Podobnie jak podczas prawdziwego Grand Prix, każdy ...
    Dwie lewe ręce - obsługa własnego auta
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...

16 Lip 2010, 11:52

Zdecydowanie w tej cenie polecam Aparat cyfrowy SONY DSC-H50 albo H55. Świetna optyka, intuicyjna obsługa a kolory powalają.
ziomek69
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław