Wybór auta do 15 tys <Elantra, 45, AstraII/III, CivicVII>

06 Lis 2014, 12:32

Witam,

Potrzebuje auta z trochę większym bagażnikiem niż moje obecne Clio II. Kompakt powinien już wystarczyć. Kwota jaką chciałbym wydać to od 10 do 15 tys. Przebieg roczny do 10 000 km. W tym 4 przejazdy w roku po 650km Polska- Niemcy, w Niemczech autostradą. Auto wtedy będzie dosyć mocno zapakowane bagażami, podróżować nim będą tylko dwie osoby. Tylne siedzenia powinny się składać. Myślę, że na diesla robię za mało km? Ewentualnie gaz wchodzi w grę, więc dobrze by było gdyby silnik dobrze znosił to paliwo. Wydaje mi się że, silnik 1.6 będzie rozsądnym rozwiązaniem, nie mam jeszcze wiele zniżek. Zależy mi na niewielkim średnim spalaniu, tak do 8 l/100km Pb95 oraz aby części były dostępne i nie w kosmicznej cenie.

Wstępnie rozglądam się za Elantrą, Roverem 45, Astrą II/III oraz Civiciem VII. Najbardziej podoba mi się Hyundai Elantra III generacji, ma świetny stosunek cena/rocznik. Czytałem opinie, że jest mało awaryjna. Co sądzicie o tym aucie? Przede wszystkim czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa z rdzą? Warto kupić takie auto sprowadzane przez handlarza? Mieszkam w okolicach Słupska. Niestety nie ma tutaj tych aut. Mógłbym podjechać np do Szczecina po ten egzemplarz:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Warto?
Cirrus
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo II
Silnik: 1.4 T-Jet 120 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Lis 2014, 13:37

Na co dzień jeździsz po mieście, wsi, krótkie odcinki? Przy Twoim przebiegu najlepsza byłaby benzyna lub benzyna + LPG, ale jak będziesz robić trasę po autostradzie to takie 1.6 dostanie po tyłku i dużo spali. Jak założysz LPG to zmniejszysz bagażnik, poza tym jak pojedziesz do Niemiec to będziesz tam tankować droższe LPG. Rozważyłbym w ostateczności diesla i jakieś większe auto, bo załadowany kompakt z silnikiem 1.6 to nie jest idealny towarzysz na długie jazdy autostradą. Na Astrę III to trochę mały budżet (wystarczy Ci na 1.4 co najwyżej).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

06 Lis 2014, 14:12

Mieszkam w małym mieście- 16,5 tys mieszkańców (Ustka). Na większe zakupy albo załatwienie jakichś spraw trzeba jechać do oddalonego o 20 km Słupska. Słupsk ma 100 tys mieszk. Czyli średnie miasto. Staram się nie podjeżdżać wszędzie autem, zostawiam na parkingu w okolicach centrum i na pieszo obchodzę wszystkie miejsca. Raz w miesiącu odwiedzamy rodziców na wsi (60km w jedną stronę). Auto nie będzie używane do codziennego dojeżdżania do pracy.

Jeśli diesel to chciałbym aby był prostej konstrukcji, na pompie i bez dwumasy, dpf itp. Budżet jest dosyć elastyczny, mogę trochę dopłacić jeśli warto.
Cirrus
Nowicjusz

06 Lis 2014, 14:22

Diesel dużo lepiej spisałby się załadowany na autostradzie, ale nie możesz robić zbyt często krótkich tras na niedogrzanym silniku. Jeśli nie diesel to celowałbym w coś większego z benzyną (1.8-2.0) plus LPG.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

06 Lis 2014, 14:36

To może rzeczywiście diesel. Poproszę o jakieś konkretne propozycje aut z trwałymi i prostymi silnikami.
Cirrus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie na groby
    Listopadowy długi weekend to czas wzmożonego ruchu w okolicach cmentarzy. Kierowcy powinni liczyć się z korkami, utrudnieniami na parkingach oraz zmianami w organizacji ruchu. Planując wyjazdy na groby bliskich pamiętajmy, ...
    Nowa Mazda CX-3
    Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii ...