Wybór auta do 17tys

26 Wrz 2015, 14:06

Witam. Auto będę kupować nie wcześniej jak w czerwcu 2016, ale już na ten moment chciałbym się zorientować na jakie modele mogę sobie pozwolić.

Budżet: najlepiej jakby z opłatami zamknęło się w 17k zł. Jeśli coś będzie mega pewne to nawet można do 20tyś nagiąć.
Samochód preferowałbym w benzynie i gaz chciałbym sam założyć, ostatecznie już z założoną instalacją.
Przebiegi roczne, powinny w 20kkm się zamknąć.

Samochód obowiązkowo musi posiadać klimatyzację, oraz szyby elektryczne (przynajmniej przód). Xenony, skórzana tapicerka bardzo mile widziana. Wolałbym skrzynię manualną, z obawy przed problemami jakie mogą zdarzyć się automatowi.

Z racji tego, że to będzie wspólny zakup z narzeczoną, ona postawiła jeden warunek: MUSI to być sedan (liftback, duży hatchback), byle nie kombi.
Będzie to auto dla młodego małżeństwa ;)

Lubię szybko przyspieszać spod skrzyżowania, ogólnie szybką jazdę samochodem. Dlatego chciałbym auto z minimum silnikiem 130-konnym, ale ze względu na opłaty nie chciałbym przekroczyć pojemności 2000cm3.

Typy:
Audi A4B6 1.8T - Auto które najbardziej podoba się narzeczonej, mi również podchodzi ;) Oglądając tą ofertę w tym momencie mam ochotę mieć ten samochód:
[link do oferty na Allegro wygasł]

BMW e46 - auto ładne, uważam za dobry wybór.
Volkswagen Passat B5FL - całkiem sporo tego w tej cenie.
Lexus IS200 - przez długi czas myślałem o tym aucie i również brałbym pod uwagę ;)

Oczywiście chciałbym auto z jak najmniejszą przeszłością wypadkową itp. (Ale czy to możliwe znaleźć taki egzemplarz?)
drewnom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 12 2012
Auto: szukam

26 Wrz 2015, 14:23

drewnom napisał(a):Typy:
Audi A4B6 1.8T - Auto które najbardziej podoba się narzeczonej, mi również podchodzi Oglądając tą ofertę w tym momencie mam ochotę mieć ten samochód:
[link do oferty na Allegro wygasł]

BMW e46 - auto ładne, uważam za dobry wybór.
Volkswagen Passat B5FL - całkiem sporo tego w tej cenie.
Lexus IS200 - przez długi czas myślałem o tym aucie i również brałbym pod uwagę

Wszystkie te typy znajdziesz za 17 tysięcy, ale jak nie chcesz przekraczać 2.0 to odpuść E46, to auto nie ma sensu z innymi silnikami niż R6. Passat już trochę stary, ciekawsze byłoby Audi A6C5. Skup się na Lexusie IS200, Audi A4B6 1.8T i NIE NAPALAJ SIĘ na takie ogłoszenia jak z Radomia, bo to odpicówa handlarzy, a w rzeczywistości coś nie tak może być z takimi autami. Lepiej coś od właściciela w Polsce, który jeździł autem dłużej niż rok.
Rozważ jeszcze takie auta jak:
Mercedes C-klasa W203
Opel Vectra C
Mazda 6 I
Citroen C5 II
Volvo S60
Hyundai Sonata
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Wrz 2015, 14:38

SAAB 9-3 sporo jest ze skórą
Kia Magentis
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mazda 6
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Honda Accord VI
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

26 Wrz 2015, 14:43

MERCEDES nie gnije przypadkiem szybko wszędzie ??
Opel, oraz Citroen odpada z marszu. Nie podobają mi się te auta i takie niepewne dla mnie.
Hyundai - nie będzie problemu z odsprzedażą ??

Volvo - fajny wybór, ponoć polecany jest tam silnik 2,4. Podoba mi się S40 II tylko czy w tych pieniądzach jest sens ?
Mazda 6 - bardzo ładne auto, progi gniją ponoć.

Odnośnie kupna od handlarzy. Sam nie wiem. Razem z ojcem kupiliśmy już dwa auta w tym komisie [link do oferty na Allegro wygasł]
Pierw lagune II 1.9 - zero problemów z nią nie było przez dwa lata, w tym roku poszła w rozliczeniu i wzięliśmy e91 z tego samego komisu. Auta czyste, zero problemów z nimi jeszcze nie było. Wiec chyba nie każdy handlarz taki zły ?

Saab - mieszkamy aktualnie w uk i trochę tego tu jeździ, ale ponoś auta tej marki mocno awaryjne są.
Kia - podobne zmartwienie jak z hyundaiem.
Honda - VI to już stare auto :/
drewnom
Nowicjusz

26 Wrz 2015, 14:59

Zasadniczo temat od początku spisany na straty, bo autor przyszedł z nastawieniem kupna a4, oczekuje tylko poklepania po głowie :wink:
Każda propozycja będzie teraz "nie chcę, nie lubię nie podoba mi się. A Mietek to wgl gnije". Masz jednak świadomość tego, że w Audi raz na 30k wydasz 2k na zestaw wachaczy na przód? :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

26 Wrz 2015, 15:05

mike1735 napisał(a):Zasadniczo temat od początku spisany na straty, bo autor przyszedł z nastawieniem kupna a4, oczekuje tylko poklepania po głowie

Właśnie się mylisz ;) bo a4 to wybór narzeczonej ona jest za audi.

Wg mnie najciekawsza byłoby BMW. e46, e39 - te 2 litrowe silniki chyba uciągną te sprzęty (e91 ojca ma ropniak 126km i daje radę).
Octavia RS jest fajną propozycją lecz też już ciut starawo wygląda, choć ma swój urok.
Superb jest mega.

Nie wiem jak to określić, ale chciałbym samochód który zarówno będzie mi się podobać, dawać przyjemność z jazdy i w razie potrzeby zmiany na inne auto nie będę się z nim cackać pół roku. (Miałem golfa 3 AAM, sprzedał się w 3 dni za 4000zł).
drewnom
Nowicjusz

26 Wrz 2015, 15:07

Volvo nie rdzewieje, nie ma problemów z wahaczami, ma wysoki poziom bezpieczeństwa, bardzo udane silniki benzynowe (z turbo i bez). Na minus koszty serwisu, które są podobne jak w Audi, wysoki promień skrętu, mały bagażnik.

2.0 nie daje rady w BMW, różnica w elastyczności 80-120km/h to 2s pomiędzy 520, a 523i.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

26 Wrz 2015, 15:32

Ossy napisał(a):Volvo nie rdzewieje, nie ma problemów z wahaczami, ma wysoki poziom bezpieczeństwa, bardzo udane silniki benzynowe (z turbo i bez). Na minus koszty serwisu, które są podobne jak w Audi, wysoki promień skrętu, mały bagażnik.

2.0 nie daje rady w BMW, różnica w elastyczności 80-120km/h to 2s pomiędzy 520, a 523i.

Mówimy o S60 2.0T ? Pierwsze roczniki tutaj pewnie wchodzą w grę ?

BMW - 2s to dużo ?
Ostatnio jeździłem tą e91 to jest 1.9 129km, 4 osoby a to auto dobrze reaguje na gaz w każdym zakresie obrotów. Więc chyba nie wymagam jakiegoś demona prędkości
drewnom
Nowicjusz

26 Wrz 2015, 15:43

W BMW można wziąć pod uwagę najmniejsze r6 czyli 2.0
Ja bym jednak rozejrzał się za IS200 :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

26 Wrz 2015, 16:01

drewnom napisał(a):Ostatnio jeździłem tą e91 to jest 1.9 129km, 4 osoby a to auto dobrze reaguje na gaz w każdym zakresie obrotów. Więc chyba nie wymagam jakiegoś demona prędkości

To tak właściwie Ty nic nie wymagasz :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Wrz 2015, 16:17

szybki napisał(a):To tak właściwie Ty nic nie wymagasz

Teoretycznie ? To będzie przesiadka z golfa III 75km po dłuuuugiej przerwie, więc po prostu chcę coś lepszego pod każdym względem ;)

E46 w R6 2.0, a E39 ? 520 da radę ?

IS dla mnie robi robotę, wygląd i opinie o niewielkiej awaryjności na mega plus
drewnom
Nowicjusz

26 Wrz 2015, 17:17

Mając taki budżet nie patrzyłbym w silniki do 2.0 w BMW (z 2.0 włącznie) :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Wrz 2015, 19:24

Ja się rozglądałem za różnymi autami w tym roku.
Typowałem Audi A4 B6 1,8T Quattro ale jeden egzemplarz (całkiem ładny) skutecznie mnie zniechęcił do tego samochodu - nie mam pojęcia co ludzie w nich widzą, bo nie przekonuje ani wyglądem, ani wnętrzem.
Inny typ to było BMW e46 z R6 i wbrew pozorom nie jest tak łatwo znaleźć mimo sporej ilości ogłoszeń. Jak BMW z R6 to jak największy. W przypadku rozważania pojemności do 2l, czyli 320i lepszy jest Lexus IS 200 (na IS 300 budżet za mały)
W Leszku masz lepiej zmontowane wnętrze, często lepsze wyposażenie, opcjonalną szperę (czego nie oferowała kojarzona ze sportem marka BMW...), lepiej się prowadzi (słowa testujących auta z archiwalnych gazet), nietuzinkowość co jest ważne dla wielu osób i nie wygląda jak zwykłe e46 z dieslem i co ważne znacznie krótsza lista usterek (nie, że BMW jest awaryjne).
Z wad to niemałe spalanie jak na osiągi (10l w stosunku to 9,5s do setki) i średniej trwałości manualne skrzynie biegów (używana dobre 500zł).
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Wrz 2015, 16:25

Jestem niemal pewien, że auto będę "sam" ściągał z niemiec, z pomocą http://www.auta-z-niemiec.com/. Czytając opinie o nich i oglądając filmiki warto zapłacić komuś znającemu się na rzeczy i poszukać pewnego auta.

Na Audi A4B6 czuje, że ściągając z niemiec brakłoby mi pieniążków z funduszu.

BMW e46 bardziej realna wizja.

IS 200 - póki co faworyt.
dzida napisał(a):Z wad to niemałe spalanie jak na osiągi (10l w stosunku to 9,5s do setki)

To żadnej problem bo dojdzie instalacja LPG

Czy macie jeszcze jakieś ciekawe typy, które można brać pod uwagę szukając samochodu u naszych zachodnich sąsiadów ?
drewnom
Nowicjusz

27 Wrz 2015, 17:49

drewnom napisał(a):BMW e46 bardziej realna wizja.

Pamiętaj, że przy silnikach o pojemności powyżej 2 litrów (a tylko takie warto w tym przypadku brać) akcyza to 18,6% wartości samochodu. Innymi słowy, musiałbyś kupić trupa, żeby zmieścić się w budżecie albo postąpić w inny, mało uczciwy sposób...

dzida napisał(a):średniej trwałości manualne skrzynie biegów (używana dobre 500zł).

W teorii wszystko super, tylko ile taka używka wytrzyma zanim nie zacznie miauczeć? :/ Z używanymi częściami tak już niestety jest, że swoje mają przejechane, szczególnie w przypadku starszych aut. Swego czasu chciałem kupić używaną przekładnię do UFO, ale KAŻDA którą oglądałem miała luzy na listwie i ostatecznie zdecydowałem się na regenerację swojej - co oczywiście wyszło drożej, ale przynajmniej wiem co mam.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM