Wybór auta na miasto/do pracy

09 Paź 2020, 02:17

Witam, mam pytani do was. Mianowicie mam dwa auta i z nich muszę pozbyć się jednego i nie umiem wybrać. Może mi pomożecie. Głównie tym autem jeździć będę do pracy 10km w jedną stronę cały czas trasą.
Auta to:
1# ford fiesta mk6 2005r 1.4 TDCi przebieg 300tys. Klima elektryka itd.
2# honda Civic vi liftback (Ala sedan). 1999r 1.4 +LPG. Klima elektryka pełna.

Ogółem fordem się dobrze jeździ ale ten silnik nie lubi jeździć szybciej niż 120.
Honda nie ma z tym problemów. Obydwa auta są w dobrym stanie. Serce jest za honda rozum za fordem względem głównie ze to młodsze auto.
Mrx99
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mazda 323f bj
Silnik: 2.0 diesel
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

09 Paź 2020, 09:01

Ciekawe pytanie :)

Twoja Fiesta nie powinna mieć DPFa a co za tym idzie nie powinno też być z nią większych problemów przy eksploatacji na takich odcinkach. Civic to bardziej dopracowane auto pomimo że jest sporo starsza od Fiesty. Jeżeli masz tego Civica w dobrym stanie i nie ma oznak korozji z silnikiem i instalacją LPG nic się nie dzieje to chyba zostałbym jednak przy tym samochodzie.

Koszty eksploatacji jeżeli chodzi tylko o samo paliwo będą podobne. Silnik w Civicu szybciej się nagrzeje i złapie temperaturę. Nie masz turbiny która też wymaga zwrócenia tu uwagi (Fiestą wyjedziesz od razu na trasę i będziesz cisnął, a olej nie rozgrzany więc turbina ma słabsze smarowanie).

Decyzja należy do Ciebie ale ja mając takie dwa auta w dobrym stanie zostawiłbym to drugie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35