Wybór auta po e39

24 Wrz 2016, 11:49

Witam, Sprawa ma się następująco. Obecnie posiadam e39, ale pomyślałem, aby je sprzedać. Z pieniędzy, które mi zostaną, kupić auto do 5 000 zł, a resztę przeznaczyć na paliwo naprawy itp, tak abym mógł do końca studiów dojeżdżać na nie samochodem. Wymagania co do samochodu raczej niewielkie
- silnik najlepiej jakiś mały, bo wezmę go na siebie;
- fajnie by było, żeby silnik dobrze znosił gaz, bo planuje go założyć albo kupić już z instalką
To tyle, pod uwagę biorę:
1. Civic VI
2. A3 8l da się coś dostać w tym budżecie?
3. Corolla e11
4. Focus mk1 tylko tutaj jest problem z gazem;
5. Astra g
6. Accord VI? (znak zapytania, bo raczej w tym budżecie marne szanse na dostanie czegoś konkretnego)
7. 406, niewiele wiem o francuzach.
Oglądałem już dwa Civici, auto ogólnie może być, ale konkretne egzemplarze takie sobie. Mam na oku jeszcze takie coś
[link do oferty na Olx wygasł]
Co sądzicie?
Dzwoniłem i z tego co mi gość powiedział to auto ma 2 miesiące, czyli pewnie handlarz ewentualnie coś się z nim dzieje. Podłoga i progi zdrowe.
Rafałł
Nowicjusz

Auto: -

24 Wrz 2016, 13:07

A co powiesz o Roverze?
[link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

To taki Accord. :ok: Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

24 Wrz 2016, 13:22

Jest spoko, tylko z tego co pamiętam ceny części raczej średnie.
Rafałł
Nowicjusz

24 Wrz 2016, 14:12

A co ma być tam drogiego?
Silniki od Hondy,zrobiony na podwoziu Accorda. Żyjemy w XXI i mamy dostęp do wszystkiego przez internet i wszystko jest do dostania, Widziałem egzemplarze które były sprzedawane z przebiegami 300k więc ludzie musieli je serwisować jak przystało :) Możesz wierzyć bądź nie ale popatrz po sklepach internetowych jak z cenami części do tego Roverka.
Serwis wyjdzie podobnie jak innych aut w tej klasie 406 czy Accord VI jak byś znalazł i chciał go serwisować na należytym poziomie.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

24 Wrz 2016, 15:53

Mniejszy wybór jeżeli chodzi o blacharkę.
Druga sprawa, szukam auta nieco bardziej popularnego, może nie kompletnego populusa jak golf, ale coś co da się spotkać dosyć często. Między innymi dlatego, że ograniczam obszar poszukiwań tylko do mojego województwa.
Jakby się udało coś znaleźć w moim regionie to nie wiem czy bym kupił, ale na pewno bym obejrzał.
Rafałł
Nowicjusz

24 Wrz 2016, 18:03

Civic VI to bardzo dobry wybór dla studenta - za cenę, w której niemiecki odpowiednik z tego samego rocznika będzie totalnym ulepem otrzymujesz auto świetnie jeżdżące (nawet 1.4is ma całkowicie wystarczające osiągi, bo auto jest bardzo lekkie - dla porównania Focus mk2 1.6 115KM jest przy tym aucie kompletnym mułem), dobrze wyposażone (bez problemu znajdziesz egzemplarz z kompletem elektrycznych szyb, klimatyzacją i elektrycznymi lusterkami), ze znakomitym zawieszeniem (wielowahacz z przodu i z tyłu - auto jest komfortowe, a przy tym pewne w zakrętach), całkiem przestronne w środku (mowa o wersji sedan, którą posiadam - w hatchbacku będzie gorzej, jeśli chodzi o miejsce z tyłu), śmiesznie tanie w utrzymaniu (ceny części zamiennych na poziomie Golfa IV, bardzo prosta konstrukcja, praktycznie brak elektroniki) i przede wszystkim trwałe - mało tu charakterystycznych usterek, awaryjność i potencjalne problemy wynikają raczej z zaniedbań poprzednich właścicieli. Minusy to oczywiście korozja tylnych nadkoli (a w zaniedbanych egzemplarzach całej reszty), słabe wyciszenie (znak charakterystyczny każdej Hondy) i archaiczne (chociaż dla mnie urocze) wnętrze. Szczerze polecam - szukaj czegoś w górnych rejonach posiadanego budżetu i celuj raczej w mniejszy silnik (te większe zazwyczaj ledwo już zipią).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie podróżować z psem?
    Wyjeżdżając z psem należy zadbać o jego bezpieczeństwo i komfort podróżowania. Jazda samochodem, przyspieszanie, hamowanie, głośna muzyka czy praca silnika, są dla naszego pupila bardzo stresujące. Pamiętajmy, że odpowiednie ...

25 Wrz 2016, 18:34

Honda to będzie jak najbardziej dobre rozwiązanie zarówno nowe jak i używane znajdziesz w Hondaplaza. My właśnie tam kupiliśmy swoją Accord. Mają dobre ceny i fajną okazję możesz trafić.
gero242
Początkujący

Prawo jazdy: 09 04 1990
Auto: Audi A4

25 Wrz 2016, 22:30

No właśnie Civic jest takim liderem wśród tych aut, które wymieniłem. Chyba skupię się tylko na nim. To co mi się nie spodobało to twarde fotele. Oglądałem już dwa egzemplarze w górnych granicach mojego budżetu i były takie sobie. Jeden za 5400 i miał rdze na kielichach, co chyba w tych Hondach nie jest popularne, no i handlarz próbował ukrywać usterki. Drugi wydawał mi się jakiś kombinowany. Jeszcze rozważam Audi A3, ale czy da się coś dostać z budżetem 5 000zł?

@gero242
Hondaplaza to nie mój region :)
Rafałł
Nowicjusz