Wybór auta

16 Sty 2018, 15:41

Witam forum!
Mam dylemat który samochód z poniższych wybrać:
- Volvo s40 2.0 benzyna Kinetic ; z polskiego salonu, 2012r. 40 tyś km, cena :43500
- Mazda 3 II 1.6 benzyna; od przyjaciela rodziny, 2013r. 70 tyś km, cena: 38000, do tego komplet opon zimowych i letnich.

Przy podobnej cenie wybrałbym raczej volvo, chociaż ta mazda jest fajnie wyposażona (exclusive plus), jednak boje się spalania i kosztów utrzymania s40. Jeżdzę głównie po mieście, a kwota obydwu samochodów przekracza mój zakładany budżet (35k).
Jak żyć forum? :D
Jaretsky
Nowicjusz

Auto: Brak

16 Sty 2018, 16:22

Jeździłem teraz takim volvo z 2008 roku z silnikiem 1.8 po miescie i spalanie to ma około 15l/100, ale akurat ten egzemplarz jest trochę zaniedbany przez właściciela... Wydaje mi się, że może mieć jakieś problemy z katalizatorem albo przepustnicą, bo kontrolka silnika świeci na zółto, a obroty nie schodzą poniżej 1,2 tys nawet na nagrzanym silniku.
Jak masz możliwość kupić auto od kogoś zaufanego to lepiej takie wybrać. Rynek aut używanych w Polsce to jakaś tragedia.
kogi
Początkujący

Prawo jazdy: 7- 0- 0
Auto: KIA SPORTAGE
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

16 Sty 2018, 19:27

Mazda w hatchbacku czy sedanie?
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Sty 2018, 21:25

W hatchbacku.
Jaretsky
Nowicjusz

Auto: Brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Paliwa i ich rodzaje - jakie parametry mają znaczenie?
    Według danych European Automobile Manufacturers Association z 2015 roku po drogach krajów Unii Europejskiej jeździ 54,1% samochodów osobowych napędzanych benzyną, 41% dieslem i tylko 5% napędzanych paliwami ...
    Oślepiające zimowe słońce
    Zimą jesteśmy przygotowani na trudne warunki atmosferyczne – oblodzoną i mokrą nawierzchnię, opady śniegu, niskie temperatury. Często przyczyną kolizji nie jest jednak żadna z tych rzeczy. Wielu kierowców zapomina, ...