Wybór auta

22 Mar 2011, 13:58

Witam, mam taki dylemat otóż mogę kupić samochód od handlarza który jest nie znacznie droższy od osoby która sprzedaje prywatnie po mniejszej cenie. Nie wiem czy kupić od
handlarza, bo dużo się o nich naczytałem. Jakie jest wasze zdanie?
Zakup samochodu to Fiat CC.
przemi06
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

22 Mar 2011, 14:32

Nie ma reguły.
Zależy w jakim stanie jest auto.
Można kupić od handlarza ale musiałoby być to auto w naprawdę dobrym stanie do tego stopnia,że na rynku nie ma innego w takim samym stanie od właściciela bez przepłacania.
Jeśli zaś można kupić od właściciela w takim samym stanie za mniejszą kasę to po co przepłacać..? Myślę,że aut takich jak szukasz jest sporo (CC) więc można szukać od właściciela.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Mar 2011, 14:41

Dzięki, ten od handlarza mnie nie przekonuje jedynie wyglądem foteli każdy jest w innym odcieniu. Kanapa z tyłu zielona(wyblakła) siedzenie pasażera niebieskie(wyblakłe) na fotelu kierowcy pokrowiec. Tylko to mnie nie przekonuje.
przemi06
Początkujący

22 Mar 2011, 14:59

No widzisz... Zgnojone wnętrz i powymieniane fotele.Tanio kupił od właściciela syfiarza i z jakiegoś szrotu powkładał siedzenia.
Tak nie wygląda zadbany samochód... Można w ciemno założyć ,że stan mechaniki jest taki jak wnętrza.Syfiarz nie dba ośrodek i tak samo nie dba o podzespoły. Za to zadbany zewnętrznie egzemplarz (nawet starszy rocznik) daje pewną szansę,że właściciel także wymieniał hamulce,filtry,świece itp.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Skrzynia biegów: Manualna

22 Mar 2011, 15:04

Czyli, podobnie myślimy. No nic założyłem temat by się utwierdzić w przekonaniu aby odpuścić tą zadbaną okazję. Jeszcze raz dzięki.
przemi06
Początkujący

22 Mar 2011, 15:49

nieraz lepiej dozucic 200zl a kupic lepszy stan
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów marki Dacia
    Na rynku polskim marka znalazła ponad 180.000 nabywców. Największą popularnością cieszy się Dacia Duster, która w 2019 roku już po raz kolejny utrzymała pozycję lidera segmentu SUV i jest najchętniej wybieranym ...

23 Mar 2011, 09:41

Nie ma to jak kupić samochód od pierwszego właściciela,tym zawsze się sugeruję. Kupując od handlarza można się nieźle naciąć,a nie ma takiej potrzeby.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

23 Mar 2011, 10:20

Handlarz jak to handlarz, kupuje jak najtaniej, picuje jak najmniejszym kosztem i sprzedaje za tyle by zarobić jak najwięcej.
Na tak tanim samochodzie jak CC i tak dużo nie zarobi więc ten samochód musiał być naprawdę kupiony przez niego za grosze i za tyleż samo zreanimowany.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Mar 2011, 11:34

Lepiej kupić drożej samochód od osoby prywatnej, niż taniej od handlarza... Ponieważ ty masz odwrotną sytuację, czyli drożej od handlarza, a taniej od osoby prywatnej, to raczej w ogóle nie ma się co zastanawiać (aczkolwiek nadal podchodź z ograniczonym zaufaniem - lepiej przebadaj auto pod kątem stanu i bezwypadkowości nawet jeśli jest od osoby prywatnej)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

23 Mar 2011, 12:29

nieraz od chandlaza lepiej kupic niez od osoby prywatnej trzeba patzrec na stan
ja jestem osoba prywatna a nie polecam moich maszyn :mrgreen: ale jak sprzedaje to bajeruje ze ho

albo kupic duzo tanszy do remontu np.silnik zrobisz sobie go i ci wyniesie tyle co auto sprawne ale wiesz ze ci pochodzi 100tys.km
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław

23 Mar 2011, 13:48

emilo222 napisał(a):nieraz od chandlaza lepiej kupic niez od osoby prywatnej trzeba patzrec na stan
ja jestem osoba prywatna a nie polecam moich maszyn :mrgreen: ale jak sprzedaje to bajeruje ze ho

albo kupic duzo tanszy do remontu np.silnik zrobisz sobie go i ci wyniesie tyle co auto sprawne ale wiesz ze ci pochodzi 100tys.km

No i właśnie taką osobę prywatną wczoraj odwiedziłem. Samochód miał być cały nie bity a już na pierwszy mój rzut laika bity i to nie mało. Do tego sprzedający się sam naciął na moje podchwytliwe pytania i na zadane pytanie odpowiedział "Ale nie był mocno bity... yyy tzn w ogóle nie był bity" myślałem, że zaśmieje mu się w twarz. Później latareczką wybadałem z przodu przy chłodnicy ślad od uderzenia. Do tego silnik nie równo chodził na wolnych obrotach po czym sprzedający wziął śrubokręt podkręcił obroty i powiedział proszę teraz chodzi jak żyleta. Po tym zabiegu po prostu odszedłem bez pożegnania...
przemi06
Początkujący